Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

IJzeren gordijn

MuziekGeplaatst door Frank Van Laeken wo, mei 20, 2015 11:13:23

Kreetjes van vreugde, ook bij mensen die ik ervan verdenk dat ze wel eens een moeilijk boek in de hand durven nemen of naar een Iraanse film zonder ondertitels gaan in een klein achterafzaaltje. Reden van die mini-euforie: 'onze' Loïc Nottet was er gisteravond iets voor elven in geslaagd de finale van het Eurovisiesongfestival te bereiken, a small step for mankind, maar een giant leap voor de meeste Belgische deelnemers. Een Waal die in het Engels zong dan nog, kaakslag/caqueslag!

Ik heb gekeken, ja. Een vreemde mengeling van acute Twitterverslaving, kitschdrang en een ziekelijke neiging om een portie uitlachtelevisie te nuttigen overvalt me elk jaar rond deze periode. Even schakel ik dan de intellectuele modus helemaal uit (grapje!) en ga ik totaal los, al begint mijn maag doorgaans van bij de eerste noot oprispingen te maken en eindig ik onveranderlijk total loss, met een schuldgevoel over het tijdverlies.

Het Songfestival was heel lang geleden een etalage voor zangers en zangeressen die zichzelf al bewezen hadden. Artiesten die - stel u voor! - echt konden zingen, drie minuten bewegingsloos centraal op het podium door een microfoon op staander stonden te kwelen en vervolgens werden beoordeeld door een deskundige jury. Ik hield niet van die melige liedjes, die pathetische voordracht en die statische show, maar er werd wel gezongen, door lieden die al wel eens een zangles of twee, drie hadden gevolgd en hadden geleerd om te articuleren in hun eigen taal.

Ik vind Après toi van Vicky Leandros een draak van een nummer, maar het mens kon wel zingen. Ik zal Eres tu van Mocedades nooit een favoriete song noemen, maar het verhoudt zich tot de inzendingen van vandaag zoals Stafke Fabri zich verhoudt tot Bob Dylan. Ik moest niets hebben van die Séverine, maar Un banc, un arbre, une rue zou vandaag kunst worden genoemd in vergelijking met wat we de jongste jaren geserveerd krijgen. En die blonde van Abba mocht Waterloo altijd wel eens persoonlijk komen zingen op mijn puberkamer, dat weet ze (en toch kwam ze nooit langs en nu is het te laat).

Le dernier qui a parlé van Amina, 1991, moet zowat de laatste inzending zijn geweest die me kon bekoren. Meer nog: ik vind dat een geweldig nummer. Uiteraard won ze niet (ze werd tweede). Toen kwam de omslag: de implosie van de Sovjet-Unie en de burgeroorlog in Joegoslavië. Politiek en oorlog, zult u zeggen, maar nee: een vermenigvuldiging van het aantal deelnemers aan het Europese voetbal, de voorrondes van WK's en EK's, én het Songfestival. Met dan nog buurlanden die elkaar steunen, ook al stonden ze mekaar nauwelijks twee decennia geleden nog voor het leven. Ons kent ons, maar dan in het Russisch of Servo-Kroatisch. De Australiërs - ja, onoplettende lezers, de Aussies nemen dit jaar deel aan het Eurovisiesongfestival, omdat dat zestig jaar bestaat - zullen het nog ondervinden: zonder vriendelijke buren die op je stemmen, wordt het niks.

Kunnen zingen is bijzaak geworden. Alles draait om het toneeltje dat wordt opgevoerd: schaars geklede meisjes en jongens, een overuren draaiende windmachine, confetti die uit de denkbeeldige hemel fladdert, tot in den treure ingeoefende danspasjes, acrobatie, travestieacts (meestal afkomstig uit landen waar holebi's opgejaagd wild zijn). Het ooit zo dominante orkest met een aparte dirigent per deelnemend land is ergens weggemoffeld in de coulissen. Wordt er eigenlijk nog wel live gezongen?

Ik pleit voor een nieuw IJzeren Gordijn tussen Oost-Europa en de rest van dit continent (het kleed van de Servische deelneemster kan daarvoor dienen). Ik wil een Reviewcommissie die kwalitatief ondermaatse inzendingen uit competitie haalt. Ik eis dat de deelnemers niet worden gekozen omwille van hun smoeltje, maar omdat ze welluidende klanken uit hun strot kunnen toveren. Zo lang dat niet gebeurt zal ik dit 'gebeuren' vanaf de zijlijn bespugen en scheef becommentariëren.

Voor wie het gisteren gemist heeft: u heeft niets gemist. En er komt nog een halve finale. En een finale, waarvoor ik nu al een geldig excuus heb om 'm te missen.

***

Mijn inzendingen:

'"Hé, gij daar, gij trekt een beetje op ne jonge Sting, doe maar mee!"' (Moldavië)

'Dit is liftmuziek. En ik neem de trap. Naar het 37ste.' (Armenië)

'Alweer een compleet foute keuze: WILMOTS BUITEN!!!' (België)

(iemand schreef: 'De Fyra-landen achter mekaar', en ik repliceerde) 'En dan nog Treintje Oosterhuis ook.' (Nederland)

'De Finnen stuurden mensen met een mentale beperking. Alle andere landen stuurden deelnemers met een volledige beperking.' (Finland)

'O jeetje. Snel, drachme hier vandaan!' (Griekenland)

'Est nog nie gedaan?' (Estland)

'#Eurovision2015, waar een spraakgebrek eerder een troef dan een nadeel is.' (Macedonië)

'Er zijn voor minder burgeroorlo... *gecensureerd*' (Servië)

'Fan van Hongarije! (Hoe is het met klank?)' (Hongarije)

'Waarom zitten wij eigenlijk in de reeks met alle Oostbloklanden? Al die verre verplaatsingen.'

'"He's after my violin"' (Wit-Rusland)

'"Dit jaar sturen we een vamp". *Russische inzending* "Een VAMP, heb ik gezegd, geen RAMP!"' (Rusland)

'"Laten we onze band Anti Social Media noemen!" "Geweldig idee! Kondig jij het aan op Facebook en Twitter?"' (Denemarken)

'Dit zou Enver Hoxha nooit getolereerd hebben. #ouwezakkentweet' (Albanië)

'Altijd gedacht dat Dimitri Leue een Roemeen was.' (Roemenië)

'Morticia Addams, verdorie. Maar waar blijven Uncle Fester, Lurch en Thing?' (Georgië)  • Reacties(0)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post642