Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Union

SportGeplaatst door Frank Van Laeken ma, maart 09, 2015 12:28:52

Ah, het Stade Joseph Marien in het Dudenpark, dat stond nog op mijn bucketlist. Het stadion van het legendarische Union Saint-Gilloise, met elf landstitels derde in de rangschikking aller tijden van het Belgische voetbal, na Anderlecht (33) en Club Brugge (13), maar voor Standard (10) en Beerschot (7). De laatste kampioenenviering dateert wel al van 1935, straks tachtig jaar geleden. Ik had me goed voorbereid, om indruk te maken op de supporters van de thuisclub: opgericht in 1897, stamnummer 10, bijnaam 'la Vieille Dame', u kent dat soort quizweetjes wel.

Op de Chaussée de Bruxelles/Brusselse Steenweg trof ik een indrukwekkende, geklasseerde voorgevel aan, die vergane glorie moet camoufleren. Achter het ene doel overwoekerde staanplaatsen, achter het andere barakken die tijdelijk dienst doen als secretariaat. Tussen de twee wereldoorlogen verloor Union zestig keer op rij niet, dat is twee volle seizoenen op rij. Volgens mijn grootvader zaliger leed Union zijn eerste nederlaag op het veld van Beerschot, 1-0. Volgens Wikipedia was het op Daring. In geval van twijfel heeft mijn grootvader gelijk, dat begrijpt u wel.

De grandeur van weleer is verdwenen, maar de sfeer was er daarom niet minder om. Ik had op de staantribune, pardon: Tribune Debout, afgesproken met twee fijne Twitterkennissen. wat de ervaring leuker maakte. Dat, en die eerste lentezon, natuurlijk. En de zingende spionkop vlak achter ons. Aan het voetbal kon ik me niet echt optrekken. Holderdebolder is nog een eufemisme voor deze schertsvertoning. Het tempo waarin me pinten werden aangereikt lag bij momenten hoger - had ik toch het gevoel, vooral vanaf de tweede helft - dan dat van de wedstrijd. Unionisten kunnen drinken, zoveel is zeker. En ze weten nu dat ik ongeluk breng, want Union, voor de speeldag gedeeld tweede in derde klasse B, verloor van Grimbergen, nummer zestien, met 1-3, rode kaart erbovenop. Union fait la force werd Union faisait la farce.

Edoch, fijne namiddag gehad (ik toch!). Alleen stom dat ik achteraf twintig minuten naar mijn wagen heb lopen zoeken. Door elkaar heen kronkelende straten in woonwijken brengen me blijkbaar in de war. Of was het de alcohol? Hoe dan ook, het vertrek was geen wandeling in het park. Maar ik ben toch maar mooi op Union geweest.  • Reacties(1)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post604