Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Open brief aan Bart Verhaeghe

SportGeplaatst door Frank Van Laeken wo, maart 04, 2015 12:54:57

Waarde voorzitter,

Hooggeacht lid van het Uitvoerend Comité van de Belgische Voetbalbond,

Geachte heer Verhaeghe,

Beste Bart,

U bent de jongste weken niet uit de actualiteit te branden: de knappe prestaties van Club Brugge, het ontslag van Steven Martens, de vergunning voor Uplace, een onderonsje met de scheidsrechter tijdens de rust van een voetbalwedstrijd, ... Goed dat u een groot deel van het jaar in Zwitserland woont, anders zou uw naam wellicht ook nog eens in het SwissLeaks-dossier gecirculeerd hebben.

Ik zag u afgelopen zaterdag gezwind over een gesloten poortje op heuphoogte springen in Het Laatste Nieuws. Tenminste, dat leid ik af uit de foto, maar een foto blijft natuurlijk letterlijk een momentopname. Misschien was het al de zeventiende poging om dat sprongetje te maken of bleef u in werkelijkheid wel hangen achter een of andere uitstekende pin. De bedoeling van het portret was duidelijk: u voorstellen als een dynamische man die het goed voor heeft met de Vlaamse consument. Uplace is the place to be, was de teneur.

Hoewel ik veel respect heb voor ondernemers ging mijn weinige hoofdhaar bij elke zin iets meer rechtop staan, meneer Verhaeghe. Ik geloof er namelijk niets van dat Vlaanderen zit te wachten op Uplace of welk ander megalomaan belevingscentrum ook - alleen al die term, 'belevingscentrum', ik loop er spontaan de muren van op - en al zeker niet als dat zou betekenen dat je dan niet alleen van maandagochtend tot vrijdagavond ononderbroken in de file mag gaan staan op de Brusselse Ring en zijn invalswegen, maar ook op zaterdag. Fijn vooruitzicht. Misschien kunnen ze de boel wel overkappen en er een tweede ring bovenop leggen, nu we toch de grootheidswaanzinnige in ons hebben losgelaten? We noemen het Centerweel, wat denkt u, bekt wel goed hé?

Milieurapporten, ach, ze kunnen u gestolen worden. Fijn stof is in de eerste plaats 'fijn', nietwaar? Negatieve adviezen, och laat maar, waarom zou u uw kostbare tijd verprutsen met ze te lezen? Veel waardevoller is natuurlijk een volstrekt onafhankelijke studie van een bureau dat uiteraard geheel toevallig in het recente verleden ook in uw opdracht heeft gewerkt. Kritische politici, dat ze maar wat mekkeren in het Vlaams Parlement, die 'sossen' hebben trouwens weinig in de pap te brokken, want in de vorige Vlaamse regering waren ze nog pro Uplace en daarin heeft u nog gelijk ook! U zult de wereld eens laten zien wat die dappere, ondernemende Vlamingen allemaal kunnen.

U stond ook op de eerste rij om het beleid van de voetbalbond te kapittelen en de net vertrokken CEO Steven Martens nog een trap na te geven. Uw volgende slachtoffer werd meteen aangekondigd: de voorzitter, de immer goedlachse François 'Swakiri' De Keersmaecker, is uw kop van jut voor de komende maanden. Natuurlijk is het uw taak, als lid van het Uitvoerend Comité en als voorzitter van een vooraanstaande eersteklasser, om het doen en laten van de overkoepelende bond kritisch en als een goed huisvader te beoordelen, maar heren van stand smeren dat niet breeduit in de media. Dat doen alleen lieden die niet wakker liggen van een vleugje democratie en een streepje eensgezindheid; het enige belang dat u interesseert is eigenbelang.

Bij wijze van bloemekee stapte u zondag tijdens de rust van de wedstrijd Club Brugge - Moeskroen-Péruwelz binnen in de kleedkamer van de scheidsrechter, nota bene één dag nadat u uw zegje had mogen doen over twee pagina's in Vlaanderens populairste krant. Dit keer stond er geen poortje in de weg, uw gezwindheid was zowaar nog groter. Voelde u zich onaantastbaar? Keizer Bart? Denkt u dat uw voornaam garant staat voor alleen- of medeheerschappij over het lapje grond dat Vlaanderen heet? Of bent u diep vanbinnen wel een soort Bartman, een superheld die gezwind over gesloten poortjes springt, tegenstanders de arm omwringt en immer rechttoe rechtaan zijn eigen doelen wil bereiken, hoe gecontesteerd en megalomaan ook, niemand mag dan in uw weg gaan staan of hij wordt onverbiddelijk platgewalst.

Wat ging u daar eigenlijk doen, meneer Verhaeghe, bij scheidsrechter Dierick? Hem uitnodigen voor een spelletje 'Trek eens aan mijn vinger!'? Hem de petitie 'Uplace móet er komen!' laten ondertekenen? Of toch, zoals u beweert, hem informeren over de ernst van de blessure van Victor Vázquez? Welke versie het ook is, u hoorde daar niet thuis, noch als grote baas van de thuisspelende club, noch als eminent lid van de voetbalbond. Moeskroen heeft honderd procent gelijk om een klacht in te dienen tegen uw gedrag: u had netjes samen met het bestuur van de bezoekende club aan de cava moeten nippen, twee verdiepingen hoger, daar waar mannen met dikke sigaren en een grote mond thuishoren. De kleedkamers, dat is het domein van de mannen in korte broek.

U gedraagt zich als een patser, meneer Verhaeghe, laat me het zo kort samenvatten. Het wordt hoog tijd dat u een keer op 'Uplace' wordt gezet. Projectontwikkelaars zouden ook een hoog ontwikkeld gevoel voor maatschappelijk belang moeten hebben, niet alleen voor eigenbelang en het veroveren van een plaats in de geschiedenisboekjes van het Grote Vlaamsche Ondernemerschap. Bescheidenheid is een mooie deugd: vaak zijn wij, Vlamingen, veel te bescheiden, dat is zo. Blijkbaar probeert u dat te compenseren door de slinger de andere kant op te sturen.

Ik kan u verzekeren dat dit geen fraai plaatje oplevert. Bespaar ons dit in de toekomst, we worden nu al veel te vaak als een bananenrepubliek beschouwd. Noem het een goede raad van een kritische observator, die het goed meent met het Belgische voetbal.

Ondernemende groet,

Frank Van Laeken

PS: Knap dat de club die u leidt kordaat beslist heeft om vier supporters die zich racistisch hadden gedragen tegenover een Duits gezin van Turkse origine een stadionverbod te geven. Mocht u mee aan de basis van deze beslissing liggen, dan siert dat u. Het strekt tot voorbeeld van alle andere Belgische voetbalclubs. Dank daarvoor en doe, op dat vlak, zo voort.  • Reacties(6)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post602