Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Eén van ons

SamenlevingGeplaatst door Frank Van Laeken ma, februari 16, 2015 12:11:51

'Ja, een echte Deense naam wel, Omar Abdel Hamid El-Hussein'. Deze tweet passeerde het voorbije weekend in duizend-en-één-variaties op de sociale media. De jongeman die zaterdag een aanslag pleegde op een bijeenkomst voor de vrije meningsuiting, nog maar twee weken vrij uit de gevangenis, had nu eenmaal radicale, extremistische sympathieën en een familienaam die zelfs in de verste verte niet lijkt op Knudsen, Amundsen of Larsen. Geen echte Deen dus, volgens heel wat twitteraars. Dat hij een Deense identiteitskaart had, en dus een Deens staatsburger was, was heel even onbelangrijk geworden.

Laten we 't even samenvatten zoals al die reaguurders het werkelijk zien: eens migrant, altijd migrant! Eens een getaande huidskleur, altijd een vreemde! Zouden er daartussen supporters van de Rode Duivels zitten, die wel eens in het openbaar juichen om de knappe prestaties van Kompany, Lukaku, Benteke, Dembele, Chadli, Fellaini en Witsel, vraag ik me dan af? Nieuwe Belgen die we aanvaard hebben omdat ze scoren (of doelpunten tegenhouden) voor vaderland (en misschien ook wel een beetje voor God, mochten we daar nog willen in geloven). Dat ze wel eens geld parkeren op een Luxemburgse rekening weze hen snel vergeven. Ze brengen ons in vervoering. Dat doen die vele tienduizenden anonieme andere nieuwe Belgen niet en daardoor denken heel wat autochtonen dat ze het recht hebben om hen als minderwaardige medeburgers te beschouwen. Nep-Belgen.

Vorige week nog konden we lezen dat het infame zeventig-punten-programma van het Vlaams Blok in de praktijk grotendeels gerealiseerd werd, ondanks het cordon sanitaire en ondanks hoogdravende en ronkende verklaringen van ware democraten dat ze nooit-ofte-nimmer dat extreem-rechtse pad zouden bewandelen. Tja, opportunisme en gebrek aan standvastigheid zijn van alle tijden.

***

Voor zover de informatie die ons tot nog toe bereikte accuraat is, was die El-Hussein een Deense moslim die alleen handelde. Ik hou dus voor de veiligheid toch even een slag om de arm, mocht er intussen een rechtstreekse link blijken met een terreurbeweging à la Al Qaida of IS, of er in de achtergrond toch een groepje actief zijn geweest zoals bij de Kouachi's en Coulibaly in Parijs. Maar als El-Hussein werkelijk alleen was, waarom plaatsen we hem dan niet op dezelfde lijn als pakweg Craig Hicks (de man die vorige week drie moslims in koelen bloede neerschoot op een parking in Chapel Hill, North Carolina), Anders Breivik of Hans Vanthemsche? Krankzinnige eenzaten met een moorddadig plan, past die El-Hussein niet in dat rijtje? Zo neen, waarom niet?

Ja, natuurlijk werd die El-Hussein beïnvloed door een totaal foute of bijzonder eenzijdige lezing van de Koran - als hij dat heilige boek ooit al in handen heeft gehad! - en kan je zijn daad klasseren onder de ruime en daarom stilaan onbruikbare noemer 'moslimterrorisme'. Daar moeten we niet flauw over doen. Religie was alweer de kapstok waaraan iemand zijn waangedachten ophing, dat is zo. Dat is jammer voor al die vreedzame moslims, maar El-Hussein was 'één van hen'.

Vraag is: waren Hicks, Breivik en Vanthemsche dan niet 'één van ons'? Blanke, racistische, fascistoïde kereltjes die zich in hun witte superioriteitsgevoel onkwetsbaar achtten en vonden dat een standrechtelijke executie van andersdenkenden hun volste recht was? Eenzaten over wie in de berichtgeving extra werd benadrukt dat ze 'loners' waren, maar die wellicht toch vooral ook producten van onze, ondanks alles, christelijke samenleving zijn, waar we - net als andere religies dat doen - de wereld voortdurend opdelen in 'goed' en 'kwaad'.

Wat ik wil zeggen is: we hebben allemaal boter op het hoofd. Er lopen gekken rond. Huidskleur is daarbij even irrelevant. Religie niet, want wat er zich momenteel in Irak, Syrië en Libië afspeelt is zonder meer afschuwelijk en - ja, toch wel - angstaanjagend. Godsdienstwaanzin is in de allereerste plaats waanzin. Moeilijk te controleren. Die terroristische dreigingen zijn reëel, laten we daar vooral iets tegen doen. Niet door, zoals hier, in paniek te slaan, para's op te trommelen en de bevolking mee te sleuren in dat eenzijdige discours van 'Help! Ze staan voor de deur!', maar door discreet de veiligheidsmaatregelen op te voeren en als volk een '¡No pasarán!' te roepen tegen al wie de maatschappij kwaad wil berokkenen, maar dan in het verkavelingsvlaams, zoals de Denen dat nu doen in hun taal.

De Noren reageerden niet met een Munchiaanse angstschreeuw op Breivik: ze stuurden integendeel het signaal uit dat ze zich niet door angst zouden laten leiden. De Denen reageren voorlopig op El-Hussein door eveneens standvastig te zijn en niet te wijken voor terreur. Onze beleidsverantwoordelijken reageerden onmiddellijk paniekerig op wat er in Parijs is gebeurd, wat ik overigens extra vreemd vind omdat ze na de moordende raid van Nemmouche op het Joods Museum in Brussel die neiging om in een versterkte burcht onderdak te zoeken nog niet hadden, terwijl dat bij wijze van spreken hier voor hun deur gebeurde. (Had het ermee te maken dat we toen nog in een andere politieke constellatie leefden, vraag ik me dan voorzichtig af?)

***

Doe wel en zie niet om, zegt een oud en in mijn ogen lichtelijk pervers Vlaams spreekwoord. Het wordt tijd dat we wel leren omkijken en aanvaarden dat onze samenleving niet alleen meer bestaat uit blanke mensen die Janssens, Peeters of Van Outryve d'Ydewalle heten. Het wordt tijd dat we niet meer weglopen van onszelf en van de nieuwe realiteit, die eigen is aan een multiculturele samenleving, al mogen we niet blind zijn voor het onmiskenbare feit dat niet al die nieuwkomers het goed met ons voorhebben. Het wordt tijd dat er wordt gewerkt aan wederzijds begrip, want onze nieuwe buren moeten natuurlijk ook respect hebben voor wie wij zijn en wat wij denken en wat de krachtlijnen zijn van onze seculiere moderne samenleving.

Wel de rolluiken naar beneden laten wanneer de zon nog maar net is ondergegaan, natuurlijk. Niet alle tradities mogen verloren gaan.  • Reacties(0)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post597