Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Links kartel

PolitiekGeplaatst door Frank Van Laeken vr, februari 13, 2015 12:26:42

De op één na beste burgemeester ter wereld heeft een proefballonnetje opgelaten. Nog voor dat het Gentse luchtruim had verlaten, was het al afgeknald. Wat de heer Termont dan wil? Een links kartel, dat het bij de volgende verkiezingen (over meer dan vier jaar, een eeuwigheid in de politiek) moet opnemen tegen de huidige (centrum)rechtse coalitie. (Ja, ik blijf '(centrum)' pesterig tussen haakjes zetten. Daarom!)

Ontwaakt, verworpenen der aarde! Ontwaakt, verdoemde in hongers sfeer!

Zo, ik kan 'Citeren uit De Internationale' ook van mijn to do-lijst van 2015 schrappen. De 'internationale' is echter iets totaal anders dan de 'nationale' en al zeker dan de 'lokale'. Het eclatante succes van paars-groen in Gent is opvallend, maar het blijft een hoogst uitzonderlijke situatie in een door een rechtse grondstroom overspoeld Vlaanderen. Dat goede en door de lokale burgers luid toegejuichte Gentse bestuur is heel fijn voor de Gentenaren, maar je kan het daarom nog niet transponeren naar heel Vlaanderen, al was het maar omdat de nationale leidingen van sp.a en Groen nog een flink eind uit elkaar liggen, PVDA+ allesbehalve salonfähig is en Open VLD-Brussel ideologisch en economisch veel donkerblauwer is dan Open VLD-Gent.

Sterft, gij oude vormen en gedachten!

Oude vormen en gedachten zijn hardnekkige verschijnselen in ons politieke landschap. Het verklaart de teloorgang van het linkse gedachtengoed in dit landsgedeelte. Met name de sp.a heeft in vijfentwintig jaar mee-regeren afstand genomen van de goede 'oude vormen en gedachten' en zich vastgeklonken aan het principe van macht-om-de-macht, dat je gerust mag klasseren onder de slechte 'oude vormen en gedachten'. Het griste her en der vreemde standpunten mee, in alle opzichten van dat adjectief 'vreemd', overigens. Een paar punten van het Vlaams Blok-zeventig-puntenplan, bijvoorbeeld. Of wat liberale accenten. Hier en daar een vleugje groen, maar liefst niet te consequent. Er werden wat tijdelijke verbanden gesloten, waar uiteindelijk niemand gelukkig om was.

Die spreidstand viel niet vol te houden. Kiezers liepen massaal weg van de kopie en zochten het origineel op. Oudere biefstukkensocialisten trokken naar het Blok, weggejaagde christelijke socialisten keerden terug naar CD&V of gingen naar Groen, ecologisten voelden zich toch meer thuis bij de groenen, extreem-linkse jongens en meisjes lieten zich enthousiasmeren door PVDA+. In plaats van een duidelijk profiel te creëren, vertrekkend van een helder verhaal, ging de sp.a steeds minder duidelijkheid scheppen. Voor elk wat wils werkt echter niet in de politiek, of hoogstens tijdelijk. Een partij is geen jukebox. (A12? Vandaag zijn we weer wat socialer!)

De staat verdrukt, de wet is logen. De rijkaard leeft zelfzuchtig voort, tot 't merg wordt d'arme uitgezogen, en zijn recht is een ijdel woord.

U moet bij die laatste zinssnede ook aan LuxLeaks en SwissLeaks denken, in combinatie met index- en andere bokkensprongen? Tja, dit is nu eenmaal de regering die dé Vlaming heeft mogelijk gemaakt. Indien niet akkoord: eigen schuld, hele dikke bult. Indien wel akkoord: euh, het zij zo.

'Er is geen alternatief', hoor je nog in de verte nagalmen. Uiteraard is dat er wel (er zijn altijd alternatieven), maar het wordt niet meer aangereikt door de sp.a. Onder Bruno Tobback is de sociaal-democratische partij verworden tot een machtspartij-zonder-macht en op de keper beschouwd zelfs nauwelijks nog een partij, want er zit geen lijn meer in. Het complete Niets, dus. De Grote Leegte.

Nog voor er over verkiezingskartels voor de verre toekomst wordt gesoebat, moet de sp.a zichzelf eerst heruitvinden. Nog voor er op een volgend congres De Internationale wordt aangeheven, moeten partijleden de tekst nog eens goed nalezen en die tegen het licht van de huidige partijstandpunten houden. Nog voor Groen, PVDA+ en, waarom niet, lichtblauwe Open VLD'ers en donkeroranje CD&V'ers worden opgevrijd, moet de sp.a weer een smoel krijgen.

Daniel Termont zou ongetwijfeld de geschikte man zijn om zijn partij wakker te schudden, ware het niet dat het zonde zou zijn om zijn Gentse project op te geven. Die enclave mag niet opgeofferd worden, dat weet de burgemeester ook wel. Maar nu al pleiten voor een kartel is een voorbarig Sienjaal, als ik er even die goedbedoelde maar in de praktijk machteloze poging om Vlaams links te verenigen uit het verleden mag bij sleuren.

De heerschers door duivelse listen, bedwelmen ons met bloedigen damp. Broeders, strijdt niet meer voor andrer twisten. Breekt de rijen! Hier is uw kamp!

Op papier heeft die Internationale wel iets. Ook nu nog, 123 jaar na datum, in dit reactionaire tijdsgewricht. Maar we zitten nog heel ver af van het triomfalisme uit een ander donkerrood strijdlied, Bandiera rossa.

Avanti o popolo, alla riscossa. Bandiera rossa, bandiera rossa. Avanti o popolo, alla riscossa. Bandiera rossa trionferà.

Ik denk niet dat de leidende politieke klasse, Bart De Wever op kop, op dit ogenblik zit te bibberen met het nakende vooruitzicht van rode vlaggen die het straatbeeld zullen kleuren, kordaat marcherend richting machtscenakels. Het zal een lange mars worden en de gidsen zijn onervaren of onbekwaam.

Een links kartel zou de kers op de taart kunnen zijn, maar er is een fundamenteel probleem: er is geen taart.  • Reacties(0)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post595