Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Vermogensswissbelasting

EconomieGeplaatst door Frank Van Laeken di, februari 10, 2015 18:02:58

Aan lekken geen gebrek dezer dagen. Steven Martens, de inmiddels opgestapte CEO van de voetbalbond, kreeg te maken met een gelekt financieel rapport, er waren de LuxLeaks met die geheime bankrekeningen in Luxemburg en nu zijn er de SwissLeaks, hetzelfde maar met nog meer centen en in Zwitserland. (En dan verspil ik uw tijd nog niet met dat lek in mijn kelder; alleen voor Martens en mezelf kwam het heel even neer op dweilen met de kraan open.)

Ik gun rijke mensen hun rijkdom. Ik ben niet jaloers op de zakenman die zijn Ferrari ter plekke laat stampvoeten aan het rode licht terwijl ik in mijn bescheiden automobiel even een meewarige blik in zijn luidruchtige richting werp. Ach, hij heeft toch een kleiner pietje, een minder lieve echtgenote, is niet naar Les Nègres van Genet gaan kijken of brengt binnenkort geen boek uit over werkzoekende vijftigplussers, de sukkel. Het kan me echt niet schelen dat ik minder verdien dan een manager. Communistische sympathieën zijn me vreemd. Zolang die Ferrarimacho niet onrechtmatig middelen onttrokken heeft aan de samenleving.

Toch revolteer ik als ik lees over LuxLeaks of SwissLeaks. Als iemand zijn zuurverdiende spaarcenten parkeert op een minder belaste buitenlandse rekening, à la bonne heure, ieder zijn sok, maar als het gaat om geld dat eigenlijk naar de fiscus had moeten gaan - en dus naar ons allemaal - dan is er geen enkel excuus. Geen 'Maar Juul betaalt al zoveel belasting in België', geen 'De Robert zorgt wel voor werk voor meer dan honderd man hier hé', geen 'Sandra heeft daar keihard voor gewerkt', geen 'Als de Jos dat geld aan de fiscus geeft, verdwijnt het in een zwart gat', geen 'Rita zal dat later wel investeren als de loonlasten zijn gedaald'. Geen enkel.

Fiscaal incivisme is in de eerste plaats 'incivisme', onbetrouwbaarheid dus. Fiscale fraude moet behandeld worden als criminaliteit. Punt. Naast een vermogenswinstbelasting dienen een vermogenslux- en een vermogensswissbelasting zich aan. Als de federale regering straks toch over de 'tax shift' begint te discussiëren, mag dit als een van de eerste punten op de agenda. Tenminste, als deze coalitie geloofwaardig wil blijven en werkelijk geïnteresseerd is in eerlijkere belastingen en het strenger aanpakken van allerhande vormen van fraude. Spoor de dieven op en rook ze uit, Bart Tommelein!  • Reacties(0)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post593