Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

't Stad is niet meer van iedereen (en zeker niet van de sossen)

PolitiekGeplaatst door Frank Van Laeken di, februari 03, 2015 12:53:55

Yasmine Kherbache is niet langer fractieleidster van de Antwerpse sp.a. U kon dat gisteren en vandaag uitgebreid lezen in de snelle en de trage media. Afhankelijk van de anonieme bron vernam u dat die afdeling van de Vlaamse sociaal-democratische partij een krabbenmand dan wel een wespennest is, naargelang de voorkeur van de journalist voor schaaldieren of insecten.

Na de verkiezingsnederlaag van oktober 2012 ligt de sp.a in A op apegapen. Patrick Janssens huilde toen symbolisch uit op de schouder van vriend Gène Bervoets. Bij uitbreiding huilt de hele sp.a er nu, maar er is zo stilaan geen vriendelijke schouder meer die zich spontaan aanbiedt. Dat Kherbache, gewezen kabinetschef van premier Di Rupo, afscheid neemt van het lokale en zich zal toeleggen op haar rol als Vlaams parlementslid wordt als een afrekening beschouwd. Als een terugkeer naar het biefstukkensocialisme, zo u wil. Daar past een nieuwe Belgische blijkbaar minder goed in. De hevigste tegenstemmen kwamen dan gisteren ook van mensen met een migratieachtergrond, die in Yasmine Kherbache, een prille veertiger met Algerijnse roots (kortom, op papier het ideale profiel voor een progressieve partij van de toekomst), meer dan een doorbraakfiguur zagen. Hun hoop wordt nu weggenomen. In de plaats komt ongetwijfeld een blanke man of vrouw die hier geboren en getogen is. En dat in symboolstad Antwerpen. Een rechtse gang van zaken in een pseudo-linkse partij.

***

Deze pijnlijke evolutie is voor politieke waarnemers niet zo verrassend. Ook bij de lijstvorming voor de verkiezingen van 25 mei 2014 werd Kherbache al naar achteren geduwd. Progressief en socialistisch zijn dure woorden die in dagen van opportunisme en postjesjacht al snel vergeten worden. Dat geldt voor de sp.a trouwens niet alleen in Antwerpen. Voorzitter Bruno Tobback laat intussen vrolijk begaan. Hij beperkte zich vandaag tot volgende analyse in De Morgen: 'Nationaal hebben we de switch van meerderheidspartij naar oppositiepartij sneller en beter kunnen maken (dan in Antwerpen)."

Ja, er heeft altijd een sit-down comedian verscholen gezeten in zoon Tobback. Veel interessanter waren de afwijzende reacties van John Crombez en Freya Van den Bossche, die hun woede over het terugtreden van Yasmine Kherbache niet onder stoelen of banken staken. Vijfentwintig jaar meespelen op beleidsniveau heeft een aantal sociaal-democraten duidelijk losgerukt van de realiteit. Anderen kunnen niet wachten tot de partij weer een duidelijke smoel krijgt. Tobback behoort tot de eerste categorie, Crombez en Van den Bossche tot de tweede.

In Antwerpen was die band met de realiteit al vele decennia zoek. Dat is geen verwijt aan de koele en zakelijke Patrick Janssens, burgemeester maar zeker geen 'burgervader', noch aan zijn volksere voorgangster Leona Detiège, maar aan de burgemeesters en schepenen die 'de partaai' in de vele jaren voordien leverde. Afstandelijke, hautaine bestuurders die geen voeling meer hadden met de Antwerpenaar en die daar verder ook niet van wakker lagen, zolang ze hun postjes maar mochten blijven bezetten. Het signaal van de Antwerpenaren, die eind jaren tachtig, begin jaren negentig massaal overliepen van de 'sossen' naar het Vlaams Blok, werd straal genegeerd. Aan de toog van café Den Engel maakte men zich geen zorgen, de bollekes smaakten nog altijd hetzelfde.

***

Er werd een cordon sanitaire gelegd rond die ene partij, maar ook rond de kiezers van het Blok. Er werd niet gepraat met de man in de straat, niet geluisterd naar diens soms reële verzuchtingen (zonder daarom toegevingen te moeten doen aan ranzige, racistische standpunten, maar men had tenminste de moeite moeten doen om zich naar de volkse wijken te begeven), waardoor er bij elke volgende verkiezing weer wat meer ontevreden mensen in de armen van Dewinter & co belandden. Ach, dachten de ploegbazen op 't Schoon Verdiep, als die geen vijftig procent halen, spelen ze toch niet mee!

Het cordon sanitaire heeft het Vlaams Blok geïsoleerd, maar het heeft de Antwerpse sp.a ook in slaap gewiegd. Toen er dan een politicus opstond die wel de taal van het volk sprak en die heel wat malcontenten kon overtuigen om de overstap te wagen van extreem-rechts naar salonfähig rechts, was het einde nabij. Open je ogen voor het Vlaams Blok ze sluit, was een bekende slogan in de strijd tegen extreem-rechts. De mensen die destijds luidkeels die zin meebrulden, hielden intussen hun eigen ogen gesloten, onwillig als ze waren om de realiteit te aanschouwen.

En na dat jarenlange negeren van de traditionele biefstukkensocialisten, die van grootvader op vader op zoon rood stemden omdat dat nu eenmaal in de familie zat, tot het ogenblik aanbrak dat ze bruusk naar rechts maneuvreerden omdat ze die directe taal veel beter verstonden, volgt nu het onbegrijpelijk signaal dat ook de stadsgenoten met een andere origine maar elders moeten aankloppen. De sp.a heeft in Antwerpen eerst de oude Belgen verstoten en nu worden de nieuwe Belgen weggejaagd.

Het getuigt van bijzonder weinig empathisch vermogen en tactisch inzicht. Tenzij er iemand de Gennez, Van Brempten en De Conincks heeft ingefluisterd dat ze door het van hun erf jagen van de Kherbaches van deze wereld kiezers kunnen terugwinnen van Vlaams Belang en N-VA? Als dat al zo zou zijn, verliezen ze er minstens evenveel aan Groen en PVDA+. Op die partijbureaus zullen de juichkreten gisteren niet ontbroken hebben. 't Stad is al een paar jaar niet meer van iedereen en het is tegenwoordig nog veel minder van de sossen.

***

De Antwerpse sp.a heeft dringend een kloon van Daniël Termont nodig. Of een nieuwe Stevaert (als Patrick Janssens een Limburgse voetbalclub mag leiden, dan kan er bij wijze van wintertransfer ook een Limburger afzakken naar A!). Iemand van het volk of iemand die dat volk tenminste aanvoelt of iemand die kan doen alsof hij een van hen is. Anders zal deze existentiële crisis uitmonden in het verder bestaan als marginale partij en dat terwijl ook andere partijen in de grootste stad van Vlaanderen niet goed meer weten van welk hout pijlen te maken. Onder dit gesternte kan Bart De Wever bij leven en welzijn uitkijken naar een zeer lange bestuursperiode. Ik gok op: tot eind 2030.  • Reacties(0)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post590