Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Belofte van het Jaar

SportGeplaatst door Frank Van Laeken do, januari 15, 2015 12:44:21

Neen, ik heb alweer niet gekeken. Ik kan ongein op mijn gevorderde leeftijd maar in beperkte porties aan, de indigestie loert al snel om de hoek. Ik gun VTM dat miljoen kijkers, ga me zelfs voor één keer niet uitspreken over het seksistische gehalte van die Gouden Pump en verwijs voor een grondige kritiek op de Gouden Schoen anno Nu naar het stuk dat ik een jaar geleden op deze plek schreef onder de titel 'Gouden Kapoen'. Lees het, als u daar zin in heeft, en vervang de naam Thorgan Hazard door Dennis Praet en mijn opinie blijft overeind staan. Ik ga het zelfs niet hebben over het communautaire relletje dat stokebrand Stéphane Pauwels gisteravond wilde oprakelen door schuimbekkend te tweeten dat het een Vlaams complot was en dat niemand minder dan Silvio Proto - die uiteindelijk vijfde werd, als tweede doelman na Matthew Ryan - die ultieme bekroning voor een voetballer in België verdiende.

Waar ik nu heel kort wel iets over wil opmerken: Dennis Praet won de Gouden Schoen, maar eindigde, als twintigjarige, slechts tweede in de categorie 'Belofte van het Jaar', achter zijn teamgenoot Youri Tielemans. Belachelijk, vind ik dat. Derde is trouwens Hans Vanaken, die ook derde werd voor de échte Schoen, ruim voor Tielemans. In een parallel universum zouden Praet, Vanaken en Tielemans alle drie als beloften worden aanzien en zou het dus logisch zijn dat ze ook in die volgorde zouden eindigen. In een andere parallel universum zouden ze die neventrofee niet eens uitreiken, omdat de Jupiler Pro League sowieso een competitie is geworden van jonge beloften die snel naar het buitenland zullen verkassen en buitenlandse subtoppers.

Praet speelt al drieënhalf seizoen mee bij Anderlecht, de jongste twee jaar als vaste waarde. Ook Tielemans draait al bijna anderhalf seizoen mee als basisspeler. Idem dito voor Vanaken bij Lokeren. Het is niet omdat Tielemans 'maar' 17 is, dat hij daarom meer in aanmerking komt voor 'Belofte van het Jaar', wanneer ook Praet en Vanaken in die categorie thuishoren.

Van twee dingen één: ofwel voer je een andere leeftijdsbarrière in voor die belofte, bijvoorbeeld maximaal 18, en dan kan ik leven met Tielemans als winnaar. Ofwel maak je er 'Internationale Belofte van het Jaar' van: de speler die volgens de kenners de grootste kans heeft om internationaal door te breken. In dat geval zou het best kunnen dat Tielemans meer potentie heeft om ooit in het shirt van een Europese topclub te spelen dan Praet en Vanaken, ook al eindigen die nu nog vóór hem in dit referendum.

Er is nog een derde mogelijkheid: schaf die trofee gewoon af en focus op die ene hoofdtrofee. Het mag dan door de devaluatie van onze competitie een schoen met de waarde van bladgoud geworden zijn, maar voetballers willen die echt wel winnen en het verhoogt ook hun marktwaarde. Gun hen dan ook maximale aandacht, organisatoren.

Niet dat ik er volgend jaar door zal kijken, dat nu ook weer niet. Ik heb in 2016 rond dit tijdstip ongetwijfeld interessantere dingen omhanden. Beschouw het als mijn belofte van het jaar.  • Reacties(0)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post582