Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Dag, ondernemer

EconomieGeplaatst door Frank Van Laeken vr, november 21, 2014 11:18:11

Dag, waarde ondernemer,

u kent mij wellicht niet, en dat geldt net zo goed andersom, maar ik bewonder u. Echt. Ik bewonder u. Als u ooit per abuis op mijn blog gesukkeld bent of met mijn Twitterpoëzie in 140 tekens geconfronteerd werd, zult u daar misschien anders over denken. Sinds die keer dat ik dat vijgenblad veel te hoog vasthield, neem ik namelijk zelden nog een blad voor de mond. Dus schrijf ik af en toe iets vrolijks of venijnigs of stouts of doodgewoon doms over ondernemers die in mijn bescheiden ogen iets vrolijks, venijnigs, stouts of doodgewoon doms hebben gedaan. Niet wakker van liggen, tenzij het over u persoonlijk gaat, natuurlijk. Het spijt me (niet echt).

Ik bewonder u, omdat u iets doet wat ik niet durf. Ondernemen. Ik heb nog niet zo vaak iets ondernomen in mijn leven, weet u, en als dat al eens gebeurde, liep het nogal faliekant af. Ik ben niet zo geweldig in 'to boldly go where no man has gone before'. Als je mij in een zaal met potentiële ondernemers zet, sta ik ergens op de zesde, zevende rij, één oog gericht op de nooduitgang, het andere op het dichtstbijzijnde toilet. Ik durf het al eens zeggen, maar doen is een ander paar mouwen. Ach, ik zal ook wel enig nut hebben in deze samenleving, zeker?

Ik bewonder u, omdat u - als u het echt goed meent, tenminste - een gat in de markt zoekt en daarvoor mannen en vrouwen aan werk helpt. Dat is nobel, dat is goed, dan kunnen die mensen ook hun dagelijkse boterham beleggen en er mag zelfs een beetje minder kaas op liggen dan op die van u. U creëert, om dat overroepen woord maar eens te hanteren, meerwaarde, beste ondernemer, en dat siert u. Zonder u zou deze samenleving vierkant draaien. (Zonder u zou deze samenleving helemaal níet draaien, eigenlijk.)

Ik bewonder u, omdat u ook in slechte economische tijden het hoofd boven water probeert te houden. U doet dat naar best vermogen, een winst die we u niet mogen afpakken. U bent moedig (ik heb inmiddels de nooduitgang al gevonden), u bent vooruitziend (er zijn nu ook toiletten aan de andere kant van de zaal, zie ik), u bent - laten we nog eens grasduinen in het Boek der Pompeuze Bewoordingen - een hoeksteen van de samenleving.

Ik bewonder u minder wanneer u begint te zeuren, lieve ondernemer. Ja, die loonlast, da's lastig. Ja, die administratie, dat is niet alleen op papier een gedoe. Ja, die hele mallemolen draait traag en de flosj hangt buiten bereik. Ja, die politici, ach, ja, die politici... We hebben het allemaal een beetje moeilijk, begrijpt u? U, uw eigen werknemers, uw directe omgeving, maar verder ook alle Vlamingen, Walen, Brusselaars, Belgen, Europeanen en tutti quanti. Behalve misschien die Brito van AB InBev, die sambadansend zijn bankrekening checkt. (En, wie weet, ook uzelf, wanneer uw naam op die lijst van LuxLeaks staat: in dat geval slaat mijn bewondering tijdelijk om in boosheid, want: wat heeft u ondernomen?)

Ik hoop u in de nabije toekomst te kunnen blijven bewonderen, omdat u - samen met andere geledingen van deze al bij al toch rijke tricolore maatschappij - bereid bent mee aan hetzelfde zeel te trekken, om die paar decennia in dit aardse tranendal voor iedereen aangenamer te maken. U, als persoon die onderneemt. Anderen, om beter te worden van dat ondernemerschap.

Het ga u goed en niet alleen op deze eerste Dag van de Ondernemer.

Met ondernemende groet,

F, one man band.  • Reacties(0)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post548