Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Wintertijd

Memories & mijmeringenGeplaatst door Frank Van Laeken zo, oktober 26, 2014 12:45:38

Welgeteld één uur vind ik aangenaam tijdens de vijf maanden durende wintertijd: het moment dat we met zijn allen de klokken een uur terugdraaien. Vannacht om drie uur werd het opnieuw twee uur en beleefden we die zestig minuten tussen twee en drie alsof we een bijrol speelden in Groundhog Day.

'Beleven' vullen we allemaal anders in: in mijn geval en op mijn gevorderde leeftijd staat het voor een uur langer slapen. Dat is dan ook werkelijk het enige wat ik er prettig aan vind, net zoals ik dat uur dat ons eind maart wordt afgepakt het grootste nadeel vind aan zomertijd. Laat mijn slaappatroon gerust, wereld!

Met de begrippen zomer- en wintertijd miskennen we de in mijn ogen fijnste seizoenen van het jaar: lente en herfst, wat mij betreft in die volgorde. Maar als ik moet kiezen tussen zomer en winter, is de keuze heel snel gemaakt. Ik haat kou, sneeuw, het gebrek aan daglicht. Ach ja, dat tv-dekentje heeft iets aandoenlijks, zeker als je een foto zou maken van twee volwassenen die warm ingeduffeld naast elkaar op de bank zitten. De zachtjes knetterende houtkachel is soms een volwaardig alternatief voor de flauwe programmering op zowat alle tv-zenders. En er is veel voetbal op tv, dat compenseert de koude boel ook een beetje.

Zomer staat voor warmte, vakantie, lange dagen, een overvloed aan licht, levensvreugde. Winter is... kou, werken, korte dagen, veel te weinig licht, depressie. Tegenover Mungo Jerry's vrolijke In the Summertime staat geen even vrolijk winterlied. Tegenover Summer in the City staat geen dansbare Winter in diezelfde City. Tegenover "Summertime and the living is easy" staat geen levensgemak in de donkerste periode van het jaar.

"And in the winter extra blankets for the cold", daar moeten het de komende twee herfst- en drie wintermaanden mee stellen: Janis Ian die In the Winter zingt, een nummer over eenzaamheid in de koudste dagen van het jaar. Winter in America is zowel een single van Doug Ashdown ("Winter in America is cold and I just keep growing older / I wish I could have known enough of love to leave love enough alone"), als een even deprimerende als prachtige elpee van Gil Scott-Heron (het briljante The Bottle staat erop, een uitzichtloze en tegelijker zeer dansbare track over alcoholisme).

Ja, er bestaan vrolijke songs over Kerstmis, nieuwjaar en sneeuw, maar daar wens ik me verder niet mee te associëren. Akkoord, White Winter Hymnal van Fleet Foxes klinkt hemels, ik wil best een danspas wagen op Hazy Shade of Winter van The Bangles en Tenth Avenue Freeze-Out van Springsteen blijft een dijk van een nummer. Het zijn uitzonderingen.

Ik ga de komende maanden cocoonen, me opsluiten tussen vier muren en alleen maar buiten komen als dat echt moet. Handig, want ik moet volgend voorjaar twee manuscripten inleveren, mijn uitgever zal het graag lezen. Tot in betere tijden, winterhaters!  • Reacties(0)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post528