Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Een probleem van deze eeuw

SamenlevingGeplaatst door Frank Van Laeken ma, oktober 20, 2014 11:58:53

Schrijfster Saskia De Coster stapt op hetzelfde ogenblik op de trein als een Congolees koppel. Conductrice razend kwaad, want zij had al het vertreksignaal gegeven. Het zwarte koppel krijgt de volle laag, De Coster dient samen met hen klacht in tegen de foeterende NMBS-medewerkster. Racisme? Gelooft u echt dat die conductrice toevallig de 'andersgekleurde' medemensen verbaal attaqueerde? Ik niet. Die conductrice deed wat vele van haar landgenoten doen: neerkijken op andere rassen, vaak zonder het zelf goed en wel te beseffen.

De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) schiet pas in actie wanneer twee blanke Amerikanen besmet raken met ebola. Dat het dodelijke virus al een aantal West-Afrikanen had gedood, ach, zullen we 't collateral damage noemen, of 'Eigen schuld, dikke bult', of gewoon 'Brute pech'? Racisme? Is het toeval dat een internationaal organisme slechts opgeschrikt werd nadat die Afrikaanse ziekte ook blanken ziek had gemaakt? Ik denk het niet. Net zomin als dat het toeval is dat de meeste media het hier intussen hebben over 'Ebolalanden', kwestie van het stigma nog wat duidelijker aan te brengen op het voorhoofd van die 'sloebers' uit Liberia, Sierra Leone en Guinee. Het zou veel correcter zijn, mocht het WHO voortaan WWHO genoemd worden: de Witte Wereld Gezondheidsorganisatie.

De Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie vindt dat Marokkanen, Congolezen en Algerijnen onvoldoende economische meerwaarde hebben. Hij maakte ook een 'grapje' over het Zwarte Piet-bier, dat verdorie 'zwart' blijft wanneer je het uitdrinkt. Racisme? 'Onzin', zegt zijn partijvoorzitter, die binnen zijn kringen wordt aangesproken als O Gij Onfeilbare En Onmisbare Leider en die binnenkort op Poetiniaanse wijze een extra termijn aan zijn voorzitterschap mag breien. Ik vind dat die uitspraken van Theo Francken serieus stinken.

***

Ik schreef op deze plek al vaker over racisme. Telkens weer kon je de reacties - als die er al waren - tot op de komma exact voorspellen. Applaus en 'Vind ik leuk's op de linkse banken, onbegrip en ranzige reacties op de rechtse.

Racisme is géén relatief begrip, er bestaan definities van. Als je die consequent zou hanteren, kom je al een heel eind. Dan zou die conductrice worden teruggefloten, waarschijnlijk zelfs ontslagen door de NMBS, die zo snel als enigszins mogelijk haar verontschuldigingen zou aanbieden aan dat Congolese koppel. Een duidelijk geval. Maar wat met de (W)WHO en Theo Francken?

Francken heeft zich verontschuldigd, akkoord. Natuurlijk zal de PS de komende viereneenhalf jaar op elke slak een zak zout leggen. En uiteraard is dat vooral een 'interne' Waalse boodschap, gericht aan het adres van de MR. Plus: hebben we niet allemaal al eens een ongelukkige uitspraak gedaan, iets te snel op 'Plaatsen' gedrukt op Facebook of een tweet de wijde wereld ingestuurd die op zijn minst ongelukkig genoemd kon worden?

Ja, ja en ja. Als ik met mijn beste vrienden baarlijke nonsens heen-en-weer mail zullen daar echt wel compromitterende dingen in staan wanneer je die uit hun context rukt. Wij zijn drie linkse rakkers, eentje is zelfs getrouwd met een zwarte Afrikaanse vrouw. Toch gebruiken we ook wel eens de term 'neger', die in eender welke openbare context zonder meer racistisch zou zijn. We lachen en spotten met feministen, wereldverbeteraars en linkse partijen, terwijl we daar oneindig veel respect voor hebben. (Enfin, ik toch.)

Context, daar draait het dus om. Dat Francken stoute taal gebruikt in zijn mails, ach... Dat hij en zijn maats hun clubje Vlaams Nationale Vrienden hebben genoemd is dan weer veel minder onschuldig. Dat hij opmerkingen met een racistische bijklank op Facebook zet al evenzeer. Facebook is semi-privé, je mag niet aanvoeren dat je daarmee alleen je familie en echte vrienden bereikt. Daar heeft Bart De Wever groot gelijk in: let op voor je iets op de sociale media zwiert, woorden zijn boemerangs.

Waar BDW ook gelijk in heeft: we moeten ons dringend gaan bezig houden met de problemen van deze eeuw. Racisme, bijvoorbeeld. Wat daarbij kan helpen is dat we ophouden om alles wat we denken, zeggen en doen door een blanke bril te bekijken. Misschien zien we dan eindelijk in dat wat we nu nog 'normaal' noemen, of 'onschuldig', dat in werkelijkheid allesbehalve is.

Goed idee dat de machtigste politicus van Vlaanderen en omstreken zich de komende tijd intensief gaat bezig houden met dit actuele onderwerp, dat tegelijkertijd van alle tijden is. Of heb ik dat weer verkeerd begrepen?  • Reacties(3)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post523