Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Maggie

PolitiekGeplaatst door Frank Van Laeken ma, oktober 13, 2014 12:27:38

Alles draaide dit weekend om Maggie De Block (pun intended). De kersverse minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken legde in een toepasselijk blauw gewaad de eed af bij de Koning, had vooraf netjes ingestudeerd dat ze de vorst zou toefluisteren dat dit 'een droom' voor haar was, was buitengewoon opgetogen over een hagiografisch boek dat maandag (vandaag) gepresenteerd zou worden (Buitengewoon Maggie) en kreeg tal van steunbetuigingen nadat een tweet van Amerika-correspondent Tom Vandeweghe haar geloofwaardigheid had aangekaart.

Even naar die tweet, die eigenlijk bestond uit twee delen. Letterlijk stond er (inclusief tikfout): "Vaststelling 1: in een land geplaagd door obesitas vormt een zwaarlijvige presidentskandidaat zoals governeur Chris Christie een probleem." "Vaststelling 2: België krijgt minister v volksgezondheid die obees is. Kritiek wordt afgedaan als flauwekul, maar wat met geloofwaardigheid?"

Embonpoint

Klinkt best hard, zeker als dit verpakt wordt in 140 tekens, maar het is wel een legitieme vraag. Ik heb me dat ook afgevraagd toen de postjesverdeling officieel werd medegedeeld. De Block is dokter, maar ze ziet eruit als een ongezonde patiënt. Ik weet niet of ze obees is door een ongezond voedingspatroon, dat ze een lichamelijke afwijking heeft of dat dit in de familie zit. Het interesseert me niet en het gaat me ook niet aan.

Ik heb ook niet het recht om haar politieke functioneren omwille van haar figuur in vraag te stellen, want dan had ik dat vijftien jaar geleden ook moeten doen toen Luc Van den Bossche, een man met een embonpoint om Uuuuuuuu tegen te zeggen, diezelfde bevoegdheid kreeg. Toen werden die opmerkingen bij mijn weten niet gemaakt. Ja, dat is seksistisch, een vrouw wordt nog altijd meer op haar uiterlijk beoordeeld dan een man. Dat is onaanvaardbaar.

Toch blijft de vraag: kan iemand die zelf obees is straks maatregelen uitvaardigen tegen één van dé ziekten van deze moderne tijd, obesitas, zonder dat ze zelf in het oog van de storm komt te staan én zullen de Belgen haar beslissingen dan volgen?

Ik weet het niet, maar ze verdient wel het voordeel van de twijfel. Het gaat om de inhoud, niet om de vorm, schreef Bart Eeckhout vandaag in het commentaarstuk in De Morgen en zo is het maar net. Op Twitter vroeg men zich af: moet een minister van Landbouw zelf boer zijn? Kan een gewetensbezwaarde minister van Defensie worden? Een ex-bankier als minister van Financiën, willen we dat wel? Ik denk dat het antwoord telkens 'Ja' moet zijn, op voorwaarde dat de minister (m/v) inhoudelijk sterk en consequent is.

Hamvraag

De hamvraag (pun again intended) is dus: is Maggie De Block vakbekwaam? Het antwoord daarop zullen we pas over een paar jaar kunnen geven, want als staatssecretaris van Asiel en Migratie werd ze ook al na een paar dagen met de grond gelijkgemaakt door diezelfde krant die nu stelt dat ze op inhoud moet beoordeeld worden. Ze voerde een hard beleid, gebaseerd op de wettekst, wat op zich lovenswaardig is. Ik schreef er op 27 september 2013 een blogpost over, onder de titel 'Het spel en de regels': "In België worden de regels al te vaak tijdens het spel gewijzigd. We zijn een land van gefoefel en schimmige deals in achterkamertjes. Het is niet slecht dat je dan iemand hebt als Maggie De Block die zich verzet tegen regelingen à la tête du client, hoe onmenselijk dat ook mag lijken voor Navid (Sharifi, fvl)."

De vraag of ze wel geloofwaardig is in deze specifieke functie mag echter wel gesteld worden. Meer nog: ze móet gesteld worden. Niet via Twitter, maar in een face-to-face interview met de minister. Helaas durft niemand dat blijkbaar, zodat zo'n tweet als die van Tom Vandeweghe eruit sprong. "Kunt u, mevrouw de minister, op een geloofwaardige manier de strijd tegen obesitas aangaan?" is een harde, maar tegelijkertijd pertinente en terechte vraag. Waarom wordt ze dan niet gesteld?

De Block wordt ontzien. Deels omdat we het onbeleefd vinden om dikke mensen te confronteren met hun zwaarlijvigheid, maar vooral, vermoed ik, omdat De Block al een tijdje de populairste politicus van het land is en journalisten schrik hebben om hun eigen kijkers/luisteraars/lezers tegen de haren in te strijken. Dus blijven kritische vragen veeleer achterwege.

Populaire Maggie

Wat mij heel sterk verwondert is hoe het kan dat Maggie De Block momenteel onze populairste politicus is. Ik begrijp dat Bart De Wever in de Top 3 staat: ik deel zijn visie absoluut niet, maar je kan niet ontkennen dat de man een boodschap heeft en dat hij die helder en duidelijk kan brengen. Ik begrijp al veel minder dat de wollige Kris Peeters zo immens populair is, een man die op het WK Rond-de-pot-draaien het podium zou mogen ambiëren. En ik begrijp dus allerminst dat De Block die, voor de rest verwaarloosbare, populariteitspoll aanvoert.

Het gaat nu even niet over haar uiterlijk, al zal dat op de achtergrond ongetwijfeld wel een rol spelen, vooral bij diegenen die op haar hebben gestemd. Vlamingen houden nu eenmaal van underdogs en dikke mensen zijn underdogs in deze samenleving. Belangrijker is: waar staat ze voor? Wie is Maggie De Block, de politica? Wat is haar algemene visie en hoe denkt ze in het bijzonder over volksgezondheid en sociale zaken, haar nieuwe bevoegdheden?

Heeft iemand De Block al op een origineel idee kunnen betrappen? Kan ze anders praten dan in nietszeggende clichés? De zeldzame keren dat ze in een tv- of radio-studio zat, geloofde ik haar niet: ze speelde een stukje volkstoneel. Op basis van een slecht geschreven tekst, nog wel, in heel simpel Nederlands. Zou zo iemand ons land kunnen leiden? Zou zo iemand ons kunnen vertegenwoordigen in het buitenland (nogmaals: probeer door haar uiterlijke verschijning heen te kijken - pun once again intended - en let op wát ze zegt en hóe ze het zegt)?

Ach, ik gun het haar wel dat ze alle criticasters een poepje laat ruiken (no pun at all!) door haar uitmuntende werk in het rariteitenkabinet-Michel I: buitengewoon Maggie in een hoe langer hoe meer buitengewoon land.  • Reacties(0)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post518