Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

V

PolitiekGeplaatst door Frank Van Laeken za, oktober 11, 2014 13:11:01

De eed afleggen ten paleize, dat doe je dus door de wijs- en middelvinger van je rechterhand omhoog te steken, hand naast het hoofd, de twee uitgestoken vingers netjes tegen elkaar als waren ze aan elkaar gelijmd met colle-tout, en dan een ingestudeerd zinnetje te declameren. Zelfs als je opgewonden en hypernerveus bent, ADHD'er, Alzheimerpatiënt, je rechterarm geamputeerd werd of je nog andere malheuren hebt meegemaakt in het leven, kan je dat makkelijk onthouden. Je kan erop oefenen, thuis voor de spiegel.

Drie N-VA'ers in de regering-Michel I maakten het V-teken, dat ze zich in de voorbije kiescampagne hebben toegeëigend. De V van Verandering, Vooruitgang, Vertrouwen en, bovenal, allemaal samen: Vlaanderen. "Het was niet opzettelijk", verdedigde Jan Jambon zich achteraf. Wat het excuus van Steven Vandeput en Theo Francken was, is vooralsnog onduidelijk. Niet opzettelijk? Op die symbolische plek? Op dit symbolisch moment? Met al die camera's op hen gericht? Als u dat gelooft, bent u wel zéér goedgelovig.

De minister van Binnenlandse Zaken en die van Defensie, zowat de twee enige federale posten die altijd zullen overblijven zolang België bestaat, maakten van dat unieke podium gebruik om hun achterban te tonen waar hun werkelijke bekommernis ligt. In de afbouw van België. Meer moet je er echt niet achter zoeken, minder ook niet. Misschien was het wel een reactie op de negatieve peilingen, waaruit moet blijken dat de N-VA nog voor de start van de ambtstermijn van de federale regering drie procent inlevert, die nagenoeg integraal terugkeren naar Vlaams Belang. Peilingen, je moet ze relativeren, maar ze geven toch een indicatie: in dit geval wellicht van de ontevredenheid van de rechtervleugel van een rechtse partij, die op méér Vlaanderen en minder sociaal-economische accenten had gerekend. Zoals de linkervleugel van de CD&V op dit ogenblik voor sp.a en Groen zou stemmen: CD&V verliest 5 procent volgens de poll van Het Laatste Nieuws, sp.a en Groen winnen er respectievelijk 4 en 1. De linkervleugel van de CD&V en de rechtervleugel van de N-VA, de twee uitersten in deze regering, zijn nu al malcontent. Da's verdomd rap.

De reacties aan Waalse kant waren heftig en, zoals gebruikelijk, ongenuanceerd: MR zal nu nog meer als verrader van Wallonië worden beschouwd, als enige Franstalige partij die in bad is gekropen met (centrum)rechts Vlaanderen en dan vooral die 'staatsgevaarlijke' Vlaams-nationalisten. Je kan dat wegwuiven en het toeschrijven aan Waalse furie of jaloerse toeschouwers aan de zijlijn, maar het zou wel eens kunnen wegen op de viereneenhalf jaar die Charles Michel en de zijnen voor de boeg hebben.

En dan is de vraag: zal die ludiek ogende boodschap voor de vendelzwaaiende achterban van Jambon, Vandeput en Francken - "Jongens, het komt wel goed, nog even geduld en we kunnen het vehikel België van ons afschudden!" - niet als een molensteen om de nek van de leden van deze regering blijven hangen. Als het bij deze ene 'uitschuiver' blijft, tant pis, kan gebeuren, maar als N-VA-ministers vaker en plein public nationalistische reflexen zullen tonen, zal dat de cohesie in Michel I allesbehalve ten goede komen.

De weg is lang, de gids onervaren, de schoonmoeder op het Schoon Verdiep ongeduldig, de achterban verdeeld: boeiende tijden staan ons alweer te wachten.  • Reacties(0)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post516