Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Pontonbrug

CommunicatieGeplaatst door Frank Van Laeken di, oktober 07, 2014 11:49:17

Ook maandagavond dat item in De Ideale Wereld gezien over de traumatische ervaring die de Antwerpse pontonbrug was voor 12.305 tickethouders die niet van rechter- naar linkeroever mochten wandelen, zoals duizenden voorgangers dat honderd jaar geleden wél hadden gedaan (zij het dan iets sneller, ticketloos en zonder om de twintig meter te stoppen om een schelfie te maken)? Er waren nepinterviews (ik herkende een medewerker van de Stad Antwerpen die ook fervent Beerschot Wilrijk-supporter is!), er werd een nepgedenksteen afgewerkt met alle namen van 'onschuldige slachtoffers' erop, er werd verwezen naar een toekomstige herdenking van dit drama op 4 en 5 oktober 2114. De affiche was al klaar.

Ja, het was lachen dit weekend. Met een Hasseltse schooldirecteur die zijn scholieren liever geen uitstap naar het gevaarlijke Brussel zag maken, met monkelende Maneblussers die ja of neen mochten zeggen op de wereldschokkende vraag of er wijzers op de torenklok moesten komen en met een groots opgezet evenement dat ontaardde in organisatorische chaos, volkswoede en verlies aan prestige voor 't stad. Lachen! Als je tenminste niet netjes en achteraf bekeken vergeefs in de rij stond aan te schuiven, tickets die je vijf euro het stuk hadden gekocht in je jaszak, genietend van een najaarszonnetje en het prettige vooruitzicht op iets unieks. Dan zal het lachen je wellicht vergaan zijn.

Ene kolonel Verhaegen legde de schuld achteraf bij de treuzelende overstekers. Hij had gerekend op een zacht marstempo van vijf kilometer per uur. Zelfs als het iets trager zou gegaan zijn, moest het lukken om meer dan honderdduizend geïnteresseerden veilig en droog naar de andere oever te laten stappen (zo'n mooi rond getal zou mooie krantenkoppen opleveren, had het marketingteam bedacht). Maar niet met zo'n ongedisciplineerde bende nietsnutten die voortdurend foto's voor de eeuwigheid wilden maken van hun aanwezigheid op die nagebootste historische plek! Niet met al die schoelies die het tempo uit de wandeling haalden!! DIE DE ENE NA DE ANDERE SCHELFIE MAAKTEN!!! Dat had de kolonel in zijn lange carrière nog niet meegemaakt. Ga daarmee naar de oorlog, dat volkje weet niet eens een brug over te steken! In een achterafzaaltje fluisterde iemand: "Misschien hadden we toch ook een garnizoen oude Duitse militairen moeten uitnodigen om het echter te doen lijken?"

"Men nam massaal foto's, zelfs groepsfoto's, en draaide in alle richtingen", verklaarde de onthutste kolonel in de kranten, waarmee hij meteen de 'You Don't Say'-award voor 2014 binnenrijfde. Wereldvreemder wordt het niet meer dit jaar. De minister van Defensie mag trots zijn op zijn acolieten. Zij zullen ons beschermen, tegen die koppensnellers van de Islamitische Staat, tegen het oorlogszuchtige Luxemburg en tegen selfieënde pontonbruggelingen.

Over naar de burgemeester van Antwerpen, die zeer verveeld zat met dit mislukt marketingfeestje. De stad zat mee in de organisatie, als u wil kan ik dat bewijzen aan de hand van een uitnodiging die mijn bijna 101-jarige oma (morgen is het zover!) had ontvangen, ondertekend door de burgemeester in hoogsteigen persoon. Alle honderdjarigen hadden zo'n vriendelijke uitnodiging in de brievenbus gevonden, waarbij hen werd gevraagd voor een bepaalde datum te bevestigen via mail. O ja, want honderdjarigen zijn de nieuwe koningen van het internet. Ze mochten één begeleider meenemen, want zo'n rolstoel raakt natuurlijk niet vanzelf aan de overkant. Mijn grootmoeder is lekker binnen gebleven.

De heer De Wever wist niet beter dan de organisatie te hekelen, waar hij nota bene dus mee in zat. Best mogelijk dat het luik 'Hoe zorgen we ervoor dat die massa domoren zonder al te veel oponthoud droog op Sint-Anneke geraakt?' door anderen werd beheerd, kolonel Verhaegen en vriendjes bijvoorbeeld, maar dan neem je daar nog niet openlijk afstand van. Les in crisiscommunicatie: als je medeorganisator bent van een plechtige gebeurtenis die op het punt staat mee te dingen naar de trofee Mislukt Evenement van de Eeuw, dan passen deemoed en oprechte verontschuldigingen voor wie naast de boot, euh, pontonbrug valt. Dan zeg je in de eerste plaats 'Sorry, onze fout!' tegen de gefrustreerde achterblijvers op rechteroever en niet 'Het is zijn schuld, niet die van mij, néh!'.

Wat De Wever zaterdag deed is zich verschuilen achter het masker van de Grote Oppositieleider, wat verdacht veel lijkt op Calimero, maar dat is hij al een tijdje niet meer. Als aanvoerder van de grootste partij van het land en als burgemeester van Antwerpen moet hij geen oppositie meer voeren en kritiek geven op alles wat misloopt, hij moet zijn verantwoordelijkheid nemen, ook al zijn hij en zijn medewerkers niet rechtstreeks schuldig aan het debacle. Dat heet loyaal zijn, dat is burgerzin vertonen, dat hoort bij de niet altijd even fijne job als burgervader. In goede en slechte tijden.

Dat belooft voor de huidige Vlaamse- en de toekomstige federale regering: gaat De Wever schuine streep N-VA dan ook telkens openlijk kritiek geven op voorstellen en ideeën die hen niet zinnen van coalitiegenoten, alsof ze nog altijd in de oppositie zitten? Gaan ze mee schieten op ministers van andere regeringspartijen die onder vuur worden genomen door de media? Blijft het de schuld van de anderen, ook al vormt N-VA intussen de belangrijkste fractie in regering en parlement?

Hoog tijd dat Bart De Wever ook eens een pontonbrug oversteekt: die van 'populair maar niet aan de macht' naar 'populaire beleidspartij'. Die van boze roeper aan de zijlijn naar loyale regeringspartner. Die van uitdager naar uitvoerder. Van mij mag hij de tijdelijke brug symbolisch van de linker- naar de rechteroever overwandelen, omgekeerd zou niet echt stroken met zijn persoonlijke overtuigingen. En geen schelfies, alstublieft, kolonel Verhaegen waakt!  • Reacties(1)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post512