Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Zwijgen is goud

PolitiekGeplaatst door Frank Van Laeken do, september 18, 2014 12:59:00

Er was een oude krokodil als Johan Vande Lanotte voor nodig om de grootste partij van het land op haar verantwoordelijkheid te wijzen. "De N-VA moet de premier leveren", zei de professor, tevens nog altijd vice-premier en minister van Economische Zaken, Consumentenzaken en de Noordzee in de regering van stilstaande zaken.

De logica dat ofwel de grootste partij, ofwel de grootste politieke familie in het federaal Parlement de eerste minister moet leveren, werd na de verkiezingen van 25 mei verlaten. Niet Bart De Wever of een partijgenoot van hem wierp zich op als de gedoodverfde opvolger van Elio Di Rupo, evenmin een liberaal van MR of Open VLD, maar wel Kris Peeters, nadat die eerst een verlenging van zijn mandaat als Vlaams minister-president door de neus geboord zag. Toen kwam de kwestie 'Europees Commissaris' op de agenda, moest de CD&V een hartverscheurende keuze maken, waarna het premierschap dan toch min of meer werd opgeëist door het Blauwe Fabriekje, al blijft het zeer onduidelijk wie die functie-die-allang-geen-eretitel-meer-is zal opeisen.

Wie horen of lezen we elke dag wel iets lekken over de formatie: onderhandelaars van de CD&V, Open VLD en MR. Wie zwijgt er in alle talen? Vertegenwoordigers van de N-VA. Ongetwijfeld een bewuste strategie, uitgedokterd in het nationale partijbureau (versta: in het hoofd van BDW), maar tussen die afspraak maken en ze ook nog eens respecteren, ligt een brede boulevard. De discipline die N-VA-toplui nu aan de dag leggen, is zelden gezien in de vaderlandse politiek. Ze laten het gebekvecht over aan christen-democraten en liberalen en blijven zelf schuilen in de luwte. Respect daarvoor.

Lukt het, dan krijgen we een federale regering die heel veel sociaal-economische accenten zal leggen die zo uit het partijprogramma van de Vlaams-nationalistische partij komen en kan er vijf jaar stevig rechts geregeerd worden. Lukt het niet, dan kan N-VA de schuld leggen bij de onwil en de geldingsdrang van Peeters, Beke, Michel, Reynders, Rutten of De Block. Krijgen we op korte termijn nieuwe verkiezingen, dan kan N-VA alleen maar groeien, als enige partij die niet openlijk met de postjes is bezig geweest tijdens de regeringsonderhandelingen. Tel uit je winst.

Vreemd dat CD&V, Open VLD en MR dit spelletje meespelen, alsof ze al blij zijn met het vooruitzicht dat ze mee in een rechtse regering mogen stappen. Minder vreemd dat een slimme buitenstaander hen daarop attendeert. Het zou nog vreemder zijn mocht N-VA de provocatie van Vande Lanotte beantwoorden. Blijven zwijgen is de meest geschikte tactiek, maar die is o zo moeilijk vol te houden in de praatgrage wereld van de politiek. Honderdzestien dagen, dat lukt nog net, maar eens we richting tweehonderd gaan zal dat veel moeilijker blijken.

Intussen klinkt de bijnaam 'Zweedse coalitie' steeds accurater. De huidige formatiegesprekken beginnen hoe langer hoe meer te lijken op het ineenzetten van een Ikea-kast: het plannetje op papier deugt niet echt, er komt al eens een hamer op een hand terecht, er wordt luidop gevloekt, er ontbreken een paar schroeven en uiteindelijk ben je op weg om een kast in elkaar te vijzen waarvan je je afvraagt hoe stevig die wel op zijn poten staat.  • Reacties(0)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post496