Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Scotland the brave

PolitiekGeplaatst door Frank Van Laeken vr, september 12, 2014 12:45:25

Het had iets aandoenlijks, zoals premier Cameron, vicepremier Clegg en oppositieleider Miliband eergisteren, voor één keer united in een poging om het Koninkrijk bij elkaar te houden, de Schotse kiezer ervan probeerden te overtuigen om volgende woensdag 'nay' te stemmen op het referendum, tegen de onafhankelijkheid.

Het leken wel de weinig zorgzame ouders van een rebellerende tienerzoon die onder druk van de sociale dienst ("Als je hem blijft verwaarlozen, nemen we hem van je af!") in paniek sloegen en de puber alsnog aan de borst wilden drukken ("Hoe heet hij ook alweer, onze rosse met dat vreemd accent?"). Benieuwd of de krokodillentranen van de drie politici Mac in the Street kunnen overtuigen, nu recente peilingen aanwijzen dat het 'aye'-kamp op winst staat.

Even aandoenlijk is de manier waarop linkse anti-nationalisten het Schotse onafhankelijkheidsstreven toejuichen. Omdat die links georiënteerd is. Omdat Schotland altijd al een eigen karakter heeft gehad, dat door het boze Londen systematisch en soms brutaal werd onderdrukt. Omdat het de ultieme wraak van links op de erfenis van de Thatcher-jaren kan worden.

Consequentie is een zeldzaam goed als het gaat om politiek en ideologie. Ideeën die gisteren taboe waren, worden vandaag gekoesterd, en omgekeerd. Wie gisteren nog een fervent internationalist was, heeft vandaag sympathie voor onafhankelijkheidsbewegingen in Schotland, Catalonië en Baskenland, omdat die een links regime zouden kunnen opleveren. Hoe naïef en kortzichtig! Alsof in een onafhankelijk en links Schotland morgen geen nieuwe populaire en populistische tendens kan opduiken die rechts is. Gaat de linkse intelligentsia dan voor een hereniging met Engeland, Wales en Noord-Ierland pleiten?

Wie pro-nationalistisch is, moet dan ook logischerwijze de Schotse ja-politici steunen, niet omwille van hun specifieke standpunten, maar omdat het tegemoet komt aan hun basiswens van beperktere regio's en kleinere entiteiten. Wie anti-nationalistisch is, moet normaal huiveren van die Schotse vrijheidsdrang, ook al gaat het initiatief uit van partijen en politici die veel progressiever zijn dan de regering in Londen.

Ach, Schotland, het heeft mijn sympathie. Heerlijk vakantieoord, veel groen, gastvrije inwoners. Al versta je nauwelijks wat ze zeggen, is dat monster van Loch Ness niet meer dan een urban legend, klinkt die doedelzak ronduit verschrikkelijk en is die haggis niet te vreten. Maar goed, ze schonken ons ook single malt, Celtic Glasgow, Jim Clark, Adam Smith, Sean Connery, Jackie Stewart, Ewan McGregor, Gordon Ramsay, Rod Stewart en Billy Connolly. Scotland the brave.

Wat ook de uitslag wordt, het referendum wordt belangrijker en spannender dan vorig jaar, toen de toestemming ervoor werd gegeven en een datum geprikt, werd gedacht, zelfs door de fervente aanhangers van de afsplitsing. En als de onafhankelijkheid er daadwerkelijk zou komen, wordt Schotland een laboratorium waar Basken, Catalanen én Vlamingen met argusogen zullen naar kijken.

Als internationalist hoop ik woensdag op een meerderheid voor 'nay', ook al ben ik absoluut geen fan van de conservatieve regering-Cameron en hebben de Schotten recht van spreken als het gaat over jarenlange verwaarlozing en de neerbuigende houding van Londen.  • Reacties(0)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post492