Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Rijbewijs met punten

SamenlevingGeplaatst door Frank Van Laeken do, september 11, 2014 12:19:54

Twee CD&V-medewerkers kregen als opdracht om het archief van wijlen Jean-Luc Dehaene uit te pluizen.

"Hier zie, een kant-en-klare-wet! 18 juli 1990, amai da's een tijdje geleden. Rijbewijs met p... Verdomme, een koffievlek, ik kan dat woord niet lezen!"

"Rijbewijs met p...? (knipoogt) Penisverlenging?"

"Hahaha, een goeike. Met prostaatklier, enkel voor mannen?"

"Héhé, ik kom niet meer bij. Euh, met prostitutiekortingbonnetjes?"

"Ja, waarom niet?! Effe serieus nu, wat volgt er na die 'p'? Met praktijkexamen, misschien?"

"Of met proefperiode?"

"Wacht eens even: met punten, zou dat kunnen, daar heb ik al eens iets over gelezen?"

"Ja ja, dat is het. Wat doen we ermee? Geven we 't aan de Kris en de Wouter?"

En zo werd het idee van het rijbewijs met punten opnieuw opgediept uit een stoffige lade tussen tientallen verlopen jaarabonnementen van Club Brugge, waarna het werd opgepikt door de onderhandelaars die een federale regering moeten proberen te vormen.

***

De wet is er al vierentwintig jaar, maar de uitvoeringsbesluiten werden nooit goedgekeurd. Ander probleempje: de databanken met overtredingen bij Justitie werden al die tijd nooit gekoppeld aan de databanken met informatie over rijbewijzen bij de overheidsdienst Mobiliteit. Tja, België, weet u nog wel, het land van Magritte, Guust Flater en zes staatshervormingen.

In Duitsland bestaat het systeem al veertig jaar. Het dateert uit een periode dat er in de Duitse Bondsrepubliek, het oude West-Duitsland, jaarlijks dertigduizend doden vielen in het verkeer. Vandaag tellen onze oosterburen nog drieduizend doden per jaar in het herenigde Duitsland. In Nederland daalde het aantal verkeersovertredingen direct na de invoering van het puntenrijbewijs in 2002 met 10 tot 25 procent.

Het werkt blijkbaar, dus wat kunnen we ertegen hebben? Tegenstanders werpen op dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen professionele chauffeurs (die voortdurend op de baan zijn en bijgevolg een grotere pakkans riskeren) en anderen, een onderscheid dat ze in Spanje wel maken. In Frankrijk rijden er dan weer veel chauffeurs zonder rijbewijs rond; ze trekken zich niets aan van dat ontbrekend papiertje waarop je uitermate zelden wordt gecontroleerd.

Mijn bedenking is dat het alweer een kwantitatief systeem is. Rij tien kilometer per uur te snel op een verlaten baan in ideale weersomstandigheden en je verliest een punt. Doe dat zes keer en je bent een maand je rijbewijs kwijt én je moet opnieuw op cursus. Rij systematisch op het tweede rijvak, trager dan de chauffeurs rechts en links van je, gebruik nooit je richtingaanwijzers, wijk plots uit wanneer je merkt dat je je afslag dreigt te missen, begin te remmen voor het groene licht en er zal je niets overkomen. Persoonlijk vind ik die eerste chauffeur betrouwbaarder dan de tweede, maar dat zal wel aan mij liggen.

De weging van de punten moet goed overwogen worden. Als je voor een snelheidsovertreding één punt krijgt (op een maximaal toegelaten aantal van zes), dan moeten andere overtredingen veel strenger bestraft worden. Van mij mag een dronken chauffeur stante pede zijn rijbewijs verliezen, bijvoorbeeld, omdat dat in verhouding een véél ernstiger overtreding is dan 80 rijden waar je 70 mag.

Ik vind een zware voet minder erg dan een dronken hoofd, tenzij de twee samen gaan. Dan zit je met een dodelijke cocktail. Maar ik zou comfortabeler rijden en me veiliger voelen wanneer de politie actiever de weg op gaat en vermanend en desnoods verbaliserend optreedt tegen veel te snelle én veel te trage chauffeurs, bumperklevers, idioten die in alle omstandigheden met hun groot- of mistlichten aan rijden, pezewevers die nooit aangeven welke richting ze zullen inslaan, brokkenmakers die de voorrangsregels straal negeren, blindemannen (m/v) die bruuske maneuvers uitvoeren, slapers en slepers op het tweede rijvak, enzovoort.

Veilig verkeer, zeer graag, maar dan wel een consequente opvolging en rekening houden met alle omstandigheden. Het mag eindelijk ook eens over de kwaliteit van het autorijden gaan.  • Reacties(0)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post491