Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Crisis? Welke crisis?

SportGeplaatst door Frank Van Laeken wo, september 03, 2014 13:17:06

182 miljoen euro. Dat is de officiële som die de Engelse voetbalclub Manchester United de voorbije drie maanden uitgaf aan transfers. Komt nog bij: 10 miljoen euro voor de huur van de Colombiaanse spits Radamel Falcao, nu nog eigendom van AS Monaco en een investeringsmaatschappij. Plus: 55 miljoen euro voor de toekomstige aankoop van diezelfde Falcao, die volgens de meeste bronnen al beklonken zou zijn. Totaal: 247 miljoen euro.

Uitgaande transfers brachten 24,5 miljoen euro in het laatje van de penningmeester op Old Trafford. Dat brengt de netto-transferuitgaven op 222,5 miljoen. Dat is precies de helft van wat Vlaanderen de jongste jaren in de begroting inschreef voor cultuur, om maar een vergelijking te maken.

Om de regels van de Financial Fair Play na te kunnen leven - wat er grosso modo op neerkomt dat voetbalclubs niet meer mogen uitgeven dan wat ze per jaar aan voetbalgerelateerde inkomsten realiseren (transfers, ticketverkoop, sponsoring merchandising) -, moeten de topclubs zich tegenwoordig in Formule 1-achtige bochten wringen. Clubs als Manchester City, Chelsea, PSG en Monaco zitten daar met een probleem, wat nu creatief omzeild wordt door vaker spelers te lenen met aankoopoptie, waardoor ze niet onmiddellijk als een grote kost in de boekhouding terechtkomen. Boswachter UEFA wordt dus vrolijk gedribbeld door de grote stropers in het voetbalbos.

Dat nu ook Manchester United, één van de rijkste clubs ter wereld, dit spel meespeelt is nieuw. Onder manager Sir Alex Ferguson was daar nog een zeldzaam evenwicht tussen zelfopgeleide spelers, jong aangekochte talenten en uitzonderlijk ook dure sterspelers die elders werden weggeplukt. Er werden zelden zotte aankopen gedaan en toch was United uitermate succesvol de jongste twee decennia. Een gevolg van een consequent beleid: toekomstgericht, alleen noodzakelijke uitgaven, streng beheer van de beschikbare middelen, een manager die op de kleintjes lette, waaronder u zowel de spelers mag verstaan als de centen.

Vorig seizoen greep United voor het eerst sinds mensenheugenis naast Europees voetbal. Het eerste jaar na Sir Alex was een kwakkeljaar. David 'The Chosen One' Moyes moest opstappen omdat de resultaten uitbleven, Louis van Gaal moet nu voor de wederopstanding zorgen, maar werd in zijn eerste weken geconfronteerd met een uitgebluste, onevenwichtige kern. De oudjes Ferdinand-Vidic-Evra mochten beschikken en werden voorlopig niet accuraat vervangen. Het nieuwe spelsysteem 3-5-2 is geen onverdeeld succes. Na drie wedstrijden telt United 2 punten op 9 en werd het in de ligabeker met 4-0 gewipt door een derdeklasser. United is divided.

Paniek in de tent zorgt zelden voor evenwichtige beslissingen. Maar wat er nu in het 'Theatre of Dreams' gebeurt, is zonder meer een schande. Jarenlang had United zware kritiek op de 'noisy neighbors' van City, die artificiële topclub die dank zij een sjeik iedereen probeert te kopen die maar enigszins goed tegen een bal kan trappen of koppen. Nu past de stadsgenoot dezelfde kwalijke trucs toe. United was heel lang een toonbeeld van stabiliteit en is nu in handen van patsers beland. Van Gaal, ooit zelf een opleidingsgerichte coach, wat hem o.m. een Champions League opleverde met een piepjong Ajax, heeft de erfenis van zijn illustere voorganger Ferguson brutaal aan de kant geschoven. Bij United opgeleide spelers als Cleverley en Welbeck, onder Ferguson heel vaak in de basis, werden de deur gewezen. Gaat de Nederlander straks én Falcao én Rooney én Van Persie in de spits opstellen?

Meer dan één miljard euro werd er deze zomer gespendeerd door Premier Leagueclubs. Crisis? Welke crisis? Het geperverteerde voetbalcircus vergelijken met de Titanic is stilaan een belediging voor de Titanic geworden. Het echte voetbal is dood, alleen beseffen de clubs, de supporters en de meeste voetbaljournalisten dat nog niet. Als de mecenassen en tijdelijke potverteerders straks vertrekken, op zoek naar een andere prestigieuze hobby, zal de ramp pas echt te overzien zijn. Hopelijk is er dan voldoende psychologische opgang voorzien voor al die trouwe fans, die nu, muts op het hoofd, sjaal om de nek, oogkleppen langs het hoofd, tegen beter weten in de naam van hun favoriete big spenders blijven scanderen.

Het internationale voetbal is doodziek.  • Reacties(0)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post485