Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Out-of-the-box

SportGeplaatst door Frank Van Laeken di, augustus 26, 2014 12:24:52

Patrick Janssens wordt algemeen directeur van KRC Genk. Verbazing alom ("Wát?"). Ergernis erbovenop ("Een sos!"). Of hoongelach ("Die kent niks van voetbal!"). Ja, de reacties logen er gisteravond niet om. Wie het voetbal niet volgt, kent op zijn minst de ex-reclameman, -partijvoorzitter en -burgemeester, en denkt: heeft die echt geen betere vooruitzichten in het leven? Wie het voetbal wel volgt, valt steil achterover, en denkt: die komt toch uit een totaal andere wereld? Wie zelf in het voetbal zit, lacht zich een breuk, en denkt: we zullen eens zien hoe lang dat mannetje het zal volhouden. Want op het WK Navelstaren zijn de bestuurders uit onze voetbalwereld topfavoriet.

Het is heus niet zo dat Janssens' eerste beleidsdaad erin zal bestaan dat KRC Genk voortaan alleen maar over links zal aanvallen. Of dat ze in het paarswit zullen spelen, zoals Janssens' originele voetballiefde, Beerschot. (Smaak heeft ie trouwens wel, hij supportert voor Beerschot én Tottenham Hotspur, veel juister kan een combinatie niet zijn!). Ik vermoed ook niet dat de naam van de club snel zal veranderen in krc.a Genk.

Neen, deze beroepsscepticus zegt: geef het een kans. Geef hém een kans. Ons voetbal kan wel wat originele ideeën gebruiken. Ons voetbal heeft nood aan nieuwe gezichten, verfrissende invalshoeken en out-of-the-box- in plaats van box-to-box-denkers. Ons voetbal moet dringend afstappen van dat bekrompen 'Eigen volk eerst'-gedachtengoed.

Al zal het moeilijk zijn. Janssens zal moeten opboksen tegen zijn eigen verleden en de conservatieve, ja, zelfs reactionaire krachten die nog altijd oppermachtig zijn in ons enggeestige voetbalwereldje. Al wat hij doet zal onder een vergrootglas gelegd worden. Supporters zullen nog minder geduld met hem hebben dan met zijn falende voorgangers, die nu eenmaal krediet kregen omdat ze allang in het voetbal actief waren en alleen maar daarom.

***

Eerlijk gezegd begrijp ik de aanstelling van Patrick Janssens veel meer dan die van Alex McLeish als nieuwe trainer. De 55-jarige Schot was uitgerangeerd in het Britse voetbal, na mislukte avonturen bij Birmingham City, Aston Villa en Nottingham Forest. Hij ziet eruit als een echte Schot: ros haar, bleek gezicht, sproeten. Als speler was hij een centrale verdediger, het type dat er zijn hoofd voor legde als dat nodig was om een tegendoelpunt te voorkomen en dat voor de rest de ballen naar voren keilde. Een kicker en rusher.

77 interlands speelde McLeish voor Schotland, dat zijn 67 wedstrijden meer dan hij er in 2007 als Schots bondscoach mocht leiden. Voordien was hij twee keer kampioen geworden met Glasgow Rangers, een club die rond de eeuwwende zelfs met een aap-met-een-hoed-op als coach de titel zou behaald hebben in die twee-ploegen-competitie (die na het financiële debacle van Rangers een één-ploeg-competitie is geworden). Met Birmingham promoveerde hij twee keer naar de Premier League, gevolgd door even veel degradaties. Hij won er wel de League Cup mee in het seizoen dat de club voor de tweede maal zakte. Bij Aston Villa werd hij vervolgens uitgespuwd door de eigen fans omwille van het defensieve voetbal. De club kon zich ternauwernood handhaven in de Premier League en McLeish moest opstappen. Volgde nog een verblijf van precies veertig dagen bij tweedeklasser Nottingham Forest, waar hij 'in gezamenlijk overleg' vertrok. Na anderhalf jaar werkloosheid strijkt hij nu neer in Genk.

Ik weet niet wat ik moet denken van KRC Genk. Aan de ene kant durven ze, door een buitenstaander algemeen directeur te maken. Aan de andere kant lijkt de aanstelling van McLeish een geval van paniekvoetbal. Zijn er dan echt geen betere trainers te vinden in eigen land? Als een Schot van 56 de sportief zieltogende club moet redden, waarom dan geen Belg van 62? Ja, ik heb het over Hugo Broos, drie keer kampioen geworden (dat zijn twee titels meer dan Georges Leekens, om maar iets te zeggen, maar ook één meer dan McLeish), vier keer verkozen tot trainer van het jaar, de man die Kompany en Vanden Borre lanceerde bij Anderlecht en nu blijkbaar alleen nog maar goed bevonden wordt om een Algerijnse club met razend gevaarlijke fans te leiden. Tja, dat navelstaren.

***

Wordt Patrick Janssens niet eens het voordeel van de twijfel gegund, dan staat nu ook die andere 'buitenstaander', Steven Martens, in het centrum van een niet zo prettige belangstelling. Verkwister, graaier, profiteur, zijn visitekaartje puilt uit. Reden: de bond heeft meer dan 400.000 euro te veel uitgegeven in Brazilië en Martens en zijn acolieten hebben voor zichzelf aardige bonussen bedwongen.

Die 300.000 euro die de voetbalbond moet betalen voor het nooit afgezegde hotel voor de spelersvrouwen is inderdaad een belachelijke uitgave, waarvoor iemand zich zal moeten verantwoorden. Daar moet je Martens echt niet van overtuigen. Die andere 100.000 euro werd gespendeerd om het hotel van de Rode Duivels te vrijwaren van andere hotelgasten. Dronken Russen, bijvoorbeeld. Mij lijkt dat geen gekke redenering. Beeld je de krantenkoppen in wanneer onze helden in de eerste ronde verloren zouden hebben van Rusland omdat ze al een paar nachten niet hadden kunnen slapen door de lallende vodkavrienden die 's nachts door de gangen dwaalden; het zou de bond kwalijk zijn genomen dat ze dat niet voorzien hadden. De Duitsers lieten zelfs een hotel en trainingskamp op maat bouwen, dus... En die bonussen, ach: willen we een moderne voetbalbond die wordt geleid volgens moderne methodes of moet het dan toch een amateuristische bejaardenvereniging blijven? (Wat niet belet dat het financiële reilen en zeilen binnen de bond kritisch onderzocht mag worden!)

Janssens zal nog aan den lijve ondervinden wat Martens nu meemaakt: kortzichtigheid regeert in Voetballand, jaloezie is een sterke drijfveer onder navelstaarders, als er vernieuwers in zicht komen klitten de oude machthebbers samen. De modernisering van het Belgische voetbalwereldje is een werk van bijzonder lange adem. Er gaat veel geld om in het voetbal, maar toch worden vele clubs nog altijd geleid als vzw's: verenigingen zonder winstoogmerk (wat in vele gevallen op sportief vlak best een accurate omschrijving is, maar dit geheel terzijde).

Het voetbal zou nieuwkomers moeten omarmen, hen kansen geven, samen zoeken naar een uitweg uit de impasse. Al zijn, zoals bij de transfers van spelers, niet alle nieuwe gezichten aanwinsten, moet ik toegeven. Ik mocht het zelf drie seizoenen geleden meemaken in mijn tien maanden en nog wat dagen bij een teloorgegane Antwerpse club, waar de dynamische en enthousiasmerende voorzitter, een projectontwikkelaar die voordien nauwelijks met het voetbal in aanraking was gekomen, achteraf bekeken een dorpsgek bleek die in zijn eigen bescheiden voetbalcarrière iets te vaak met zijn hoofd tegen de doelpaal moet zijn gelopen. Dat soort figuren moet je op een afstand houden. Halve zolen lopen er al genoeg rond in de bestuurskamers.  • Reacties(0)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post481