Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Cadeau

PolitiekGeplaatst door Frank Van Laeken do, augustus 14, 2014 12:22:48

Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft zijn vakantie (in Diksmuide?) moeten onderbreken. Deze namiddag moet hij, samen met minister van Financiën en Begroting Turtelboom, in het Vlaams Parlement tekst en uitleg komen geven bij de uitgelekte besparingsplannen van de nieuwe Vlaamse regering. Die moest een gat van 8 miljard euro over de komende vijf jaar dichtrijden en dat zal ten koste gaan van zowat iedereen, behalve de middelgrote en grote ondernemingen, zo berekende De Morgen.

Minder geld voor de zorgsector, minder geld voor het onderwijs, minder geld voor de culturele wereld, minder geld voor de openbare omroep, geen gratis bussen meer voor senioren. 'Snoeien om te groeien'? Het sloganeske motto 'Vertrouwen - Verbinden - Vooruitgaan' is ver weg. Het vertrouwen is bij een aantal kiezers ongetwijfeld nu al verdwenen, de verbanddoos staat klaar en stilstaan wordt nu al beschouwd als toch een heel klein beetje vooruitgang. Echternach als Vlaamse enclave.

Een gokje: Bourgeois en Turtelboom zullen vandaag vooral om de hete brij heen draaien en weinig zeggen met veel woorden. Een ander gokje: de vervelende cijfers werden gelekt door een ACW-, pardon, beweging.net-getrouweling uit de regeringsentourage, iemand die duidelijk ongerust of ontevreden is over de verzamelde plannen van N-VA, CD&V en Open VLD. Een laatste gokje: de regering krijgt het vertrouwen, de oppositie schreeuwt moord en brand. Political business as usual.

Omdat een keynesiaanse aanpak in crisistijden niet gebruikelijk is in dit land, zeker niet met een (centrum-)rechtse coalitie, meer belastingen geen optie zijn met twee liberale partijen aan boord en conservatieve regeringen altijd zullen opteren voor besparingen in plaats van rekenen op meer inkomsten, zullen de besparingen doorgaan. Punt. Als er per jaar 1,6 miljard euro tekort is - een gevolg van de zesde staatshervorming die meer bevoegdheden geeft aan Vlaanderen, maar tegelijkertijd ook betekent dat de Vlaamse regering nu niet alleen de lusten maar ook de lasten in de schoot geworpen krijgt -, moet dat dus weggewerkt worden. Zo simpel is het. Dat heet begrotingslogica. En binnen een neo-liberale context - met hier en daar een flauw christen-democratisch accentje - zijn de vooropgestelde besparingsposten eveneens logisch. Wat ons in Vlaanderen te wachten staat is een doorslagje van Reaganomics en Thatcherism, waarbij het sociale en het culturele ondergeschikt worden gemaakt aan de economie. Je kan daar uren over doorbomen, in een hoekje gaan zitten kniezen, krokodillentranen wenen, maar dat is nu eenmaal zo. Het is de kiezer die dit mogelijk heeft gemaakt, in een democratie moet je dat respecteren.

Ook al valt er veel te zeggen over gebroken verkiezingsbeloften. Het 5-5-5-plan van Open VLD is intussen diep in één of andere lade op het partijhoofdkwartier opgeborgen. Nog even in herinnering brengen: tegen 2020 vijf procent minder overheidsbeslag, een lastenverlaging van 5 miljard euro voor iederéén en een lastenverlaging van 5 miljard euro voor wie anderen werk geeft, dat was het plan. Na de verkiezingen is 5-5-5 0-0-0 geworden. Hé, dat gaat snel. Heeft u nog goesting in de toekomst?

Weet u nog waar de CD&V amper drie maanden geleden mee uitpakte? Het 3D-plan: Duidelijk, Doelgericht, Duurzaam. Dertien miljard euro voor wie het nodig heeft: gepensioneerden, zieken, armen, personen met een handicap, kinderopvang. Het stond er echt, in die glanzende partijbrochure. Plus nog eens 2,7 miljard euro investeren in o.m. scholen, welzijn en mobiliteit. Sterker Vlaanderen, sterker land?

"Ontdek hier onze 25 verbintenissen" staat er nog altijd te lezen op de website van de N-VA. Een kleine greep: 'Een warm en sociaal beleid', 'Een betaalbare gezondheidszorg', 'Welzijn door welvaart', 'Beter wonen', 'Meer solidariteit', 'Een warm gezinsbeleid', 'Beter onderwijs', 'Een verrassende cultuur'. Bekijk ook de tenenkrullende begeleidende semi-spontane filmpjes nog eens. Láchen! Verandering voor vooruitgang, maar voor wie?

Ach ja, beloften maken schuld. In de politiek wordt dat vooral: beloften worden opgeborgen om tot de realiteit van de dag over te stappen. Minder beloven zou onze politiek geloofwaardiger maken, net als eerlijkere en duidelijke communicatie. Als je een rechts beleid voert, zeg dat dan ook gewoon tegen de bevolking. Ja, ook u, CD&V!

Het worden vijf harde jaren voor de gemiddelde Vlaming. Daar moeten we niet flauw over doen. Voor de linkse oppositie, sp.a en Groen, verenigd in hun onverenigbaarheid, is deze geel-oranje-blauwe coalitie op dit ogenblik niet meer of niet minder dan een cadeau. Want als de bevolking één ding erger vindt dan gebroken beloften, dan is het inleveren en inboeten aan levenskwaliteit. Zelf worstelen de (centrum-)linkse partijen ermee dat hun projecten ofwel te weinig geloofwaardig zijn, ofwel te zwak in de markt werden gezet om voldoende kiezers te overtuigen. Dan maar beter een oppositiekuur.

Neem over een maand of zo een peiling af en de populariteit van de regeringspartijen zal al zijn afgenomen. Als dit beleid vijf jaar aanhoudt (als de economische crisis blijft aanslepen kan je dat de coalitie zelfs nauwelijks kwalijk nemen), dan zal het manna uit de hemel nederdalen over de oppositie, in de vorm van rode bolletjes in het stemhokje. Vlaanderen zal opschuiven naar links (ontevreden ACW'ers, de morrende middenklasse, kleine ondernemers, de twijfelende massa) én naar rechts (de onafhankelijkheid zal immers geen stap dichterbij zijn gekomen, een ander deel van die twijfelende massa).

Schrijf achter deze laatste voorspelling ook maar: gokje.  • Reacties(0)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post474