Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Joods Actueel

GeschiedenisGeplaatst door Frank Van Laeken do, augustus 07, 2014 08:34:46

"Nog eens onder uwe vettige bruine boomstronk mogen uitkruipen op de wereldmorgen.be zie ik blijkbaar is de douche kapot." (...) "De douche goed opendraaien en zet de temperatuur van de geiser wat omhoog." (...) "Ik ken een Duitse columnist die u zou antwoorden als volgt: Ga uw lasterlijke arische reet onder de douche afspoelen om zeker te zijn dat er geen antisemitische sporen op uw gat zitten."

Een kleine greep uit de mails die ene Guido Joris, gepensioneerde medewerker van Joods Actueel, een maandblad van de joodse gemeenschap in Antwerpen dat ook actualiteitsbijdragen op zijn website publiceert, richtte aan een medewerker van DeWereldMorgen, met als aanhef 'omhooggevallen boskabouter' en als toevoeging 'ten persoonlijke (sic) titel'. Allesbehalve subtiel en doordacht. Dat uitgerekend een niet-joodse medewerker van een joods blad telkens opnieuw verwijst naar douchen is bepaald onkies binnen de gekende historische context.

De mails werden gisteren openbaar gemaakt in de marge van een opiniestuk dat viroloog Marc Van Ranst had geschreven voor De Morgen en waarin hij zelf repliceerde op een haatmail van diezelfde Joris. Die was in zijn pen gekropen omdat Van Ranst na een recent bezoek aan Gaza opmerkelijke woorden had gebruikt als 'Gazacaust', 'anti-Israëlische petitie' en 'het historisch krediet van Israël is opgebruikt'. Ongelukkige uitlatingen, dat zeker, van een man die zwaar onder de indruk was van het menselijke leed dat hij had gezien in het platgebombardeerde Gaza, waar hij het ene na het andere dode en zwaar verminkte kind tussen het puin zag liggen.

Joris vroeg Van Ranst daarop of diens ouders en grootouders tijdens de Tweede Wereldoorlog joden hadden verborgen gehouden of helpen ontsnappen, als om aan te geven: als ze dat niet hebben gedaan, heb jij vandaag geen recht van spreken. Een uitgangspunt dat qua onzinnigheid zijn gelijke niet kent. Van Ranst antwoordde dan ook: 'Laat mijn grootouders hierbuiten!', maar dan in iets uitgebreidere bewoordingen. Hij schreef onder meer: "Het oordeel van de wereld zal terecht hard zijn voor de Israëlische leiders".

Er valt iets te zeggen over de beladen uitspraken van Van Ranst, die allesbehalve afstandelijk en onpartijdig waren, maar de reactie van Joris was helemaal van de pot gerukt. Nog sterker werd het toen Joods Actueel in een reactie op zijn website Van Ranst aanviel onder de kop 'Bericht aan Marc Van Ranst: Laat de holocaust hierbuiten!'. Daaronder een foto van Van Ranst die werd gemonteerd in een zwart/wit-foto van de hoofdingang van Auschwitz: we zien treinsporen die naar de dood leiden en tientallen poppen op de rails, speelgoed dat werd afgepakt van de joodse kinderen. Beelden die herinneren aan de onmenselijkheid van een genocidair regime. Daar hoort het hoofd van een hedendaagse viroloog niet bij te staan.

Een terechte opmerking (betrek die holocaust er niet bij!) wordt dus schaamteloos gekoppeld aan de oudste journalistieke manier om af te rekenen met tegenstanders: maak hen verdacht. Door Van Ranst te combineren met een gruwelijk tafereel aan een concentratiekamp en dan ook nog eens termen te gebruiken als 'revisionisme' en 'geobsedeerd', maakt Joods Actueel haar lezers duidelijk dat die Van Ranst moet gewantrouwd worden. Hij is een vijand van het joodse volk.

Dit is krek dezelfde methode als degene die Goebbels en de nazi's toepasten in de propagandistische films en boeken uit de jaren dertig, genre Der ewige Jude of Der Jud Süss, waarin beelden van opdringerige joodse woekeraars werden afgewisseld met die van door elkaar heen krioelende ratten. Ziekelijke beelden met een ziekelijke boodschap. Destijds én nu.

Mocht ik nog hoofdredacteur van eender welk medium zijn en één van mijn medewerkers verstuurde zulke ranzige mail, ook al ging die gepaard met de toevoeging 'ten persoonlijken titel', dan zou ik hem of haar onmiddellijk ter verantwoording roepen en wellicht ook zwaar sanctioneren. Als die medewerker daarop zou volharden in dat gedrag, dan zette ik 'm aan de deur. Dat doet Joods Actueel niet, wel integendeel: het verdedigt Guido Joris nog. Waarmee het zich meteen op dezelfde harde lijn stelt.

Al wie openlijk kritiek durft te hebben op het militaire beleid van Israël, krijgt al jaren de wind van voren uit joodse kringen. Je wordt verdacht gemaakt, je wordt bij de vijanden van het jodendom geklasseerd, je wordt een antisemiet genoemd. Het overkwam mij ook toen ik een paar weken geleden een open brief aan Netanyahu formuleerde en via het doorgaans doodbrave en oersaaie sociale medium LinkedIn de wind van voren kreeg van enkele Engelstalige joden die ik van haar noch pluim kende. Je moet zionisten niet leren hoe Goebbelsiaanse propaganda gevoerd moet worden. Dat maakt de toestand des te wranger: de fanatieke joden van vandaag, die zich onvoorwaardelijk vereenzelvigen met de politiek van de staat Israël, zijn uitgebreid in de leer gegaan bij hun ergste vijanden uit het verleden. Bien étonnés de se trouver ensemble!

Mocht Joods Actueel al enige credibiliteit hebben gehad, dan is die nu definitief verdwenen. Met dank aan een niet-joodse medewerker. Elke keer dat hoofdredacteur Michaël Freilich voortaan druk gesticulerend de joodse medemens en zijn gedragingen zal verdedigen in radio- en tv-studio's en in kranten en weekbladen, weet ik: deze man is niet oprecht. Deze man verdraait de werkelijkheid. Deze man heeft recht op zijn eigen mening in zijn eigen medium, maar zou voor de rest beter doodgezwegen worden, omdat zijn mening irrelevant is geworden, zelfs als het gaat over joodse onderwerpen, zijn onderwerpen.

De mening van Joods Actueel zal mij voortaan nog meer worst wezen dan die voordien al was. Ik plaats Joods Actueel op dezelfde lijn als 't Pallieterke, 't Scheldt en Vlaams Belang Magazine: blaadjes die vanuit het eigen Grote Gelijk eender wat zouden roepen om gehoord te worden, die andersdenkenden voortdurend verdacht maken en die elke aanzet tot redelijke discussie deskundig in de kiem smoren. Ook hier geldt: bien étonnés de se trouver ensemble!

Mijn respect voor de joodse medemens is intact gebleven. Mijn respect voor een aantal van zijn vertegenwoordigers is zwaar gehavend. Mijn respect voor de staat Israël staat momenteel op een nulpunt en dat heeft vooral met de regering ter plekke te maken. Mijn respect voor Joods Actueel is niet meer (en het was voordien al bijzonder klein).

Zo, en nu even in de mailbox kijken of er al iets 'ten persoonlijke (sic) titel' is binnengekomen.

  • Reacties(2)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post469