Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Plan B

SportGeplaatst door Frank Van Laeken do, april 10, 2014 11:53:39

Voor het eerst sinds het seizoen 2006/2007 bereikt FC Barcelona niet minstens de halve finales van de Champions League. De winnaar van de edities 2006, 2009 en 2011 werd er in de kwartfinales uitgebonjourd door Atlético Madrid, landgenoten die de nationalistische Catalanen liever niet als landgenoten beschouwen. Die uitschakeling is trouwens volkomen terecht, want over de twee wedstrijden creëerde Atlético de meeste en de beste doelkansen, trof het ontelbare keren het doelhout en was het gewoon veel intelligenter dan Barça.
Atlético, dat is de ploeg van de Belgische doelman Thibaut Courtois. In de Belgische pers wordt dat dan ook al gauw vertaald als: 'Thibaut Courtois knikkert Barça uit de Champions League'. Ooit waren we te weinig chauvinistisch, nu is de slinger de andere kant op geslagen.

Net als vier jaar geleden, toen Barça op een door José Mourinho vakkundig voor het doel van Internazionale geparkeerde bus vol verdedigers stuitte, twee jaar geleden, toen Chelsea met elf man voor het eigen doel ging liggen en zo op een diefje de finale bereikte, en vorig jaar, toen Barça op een ongekende wijze werd overklast en gekleineerd door Bayern München, bleek dat de Catalanen zich hadden vastgebreid in hun eigen, fel geroemde, tiki taka-systeem.

Sommigen vinden het oervervelend, dat dominante spel met ruim 60 procent balbezit en meer dan 500 verstuurde passes per wedstrijd, ik vind het doorgaans heerlijk. Ik hou van aanvallend, dominant en technisch voetbal, ik ben dan ook een romantische voetbalziel.

Maar tiki taka is niet altijd even succesvol. En dan heeft Barça een gigantisch probleem: er is geen plan B. Als tiki taka niet lukt, dan is het over en uit. Geen alternatief. Onbegrijpelijk toch, voor een spelerskern vol supertalenten (Messi, Iniesta, Xavi, Busquets, Fabregas, Dani Alves, Piqué, Pedro, nu ook Neymar) die al jaren wordt opgehemeld als het beste elftal aller tijden en een club die, ondanks een gigantische schuldenberg, zo rijk is als de Middellandse Zee diep. Ronduit zielig hoe het dan altijd maar weer probeert door het midden te combineren, waar een woud van vijandige benen wacht.

De voorbije drie seizoenen is FC Barcelona als beste elftal van Europa overvleugeld door Bayern München, een ander FCB. Onder Jupp Heynckes en nu nog veel meer onder ex-Barça-trainer Pep Guardiola voetbalt Bayern vanuit balbezit, dominant, een tikkeltje arrogant, een Duitse versie van tiki taka, maar dan sneller en efficiënter dan dat andere FCB. Maar vooral: Bayern heeft een Plan B in huis. Als het combinerend niet lukt, dan worden er breekijzers à la Mandzukic, in het verleden Gómez en binnenkort Lewandowski de loopgraven ingestuurd. Dan wordt het tiki taka even opgeborgen en kiest men voor de kortste weg naar doel. Dan heiligt het doel even de middelen (terwijl bij Barça het middel, oogstrelend voetbal, altijd blijft primeren). Dan behaal je resultaten door flexibel in te spelen op nieuwe situaties.

Bayern München is momenteel dé club van Europa, ook al winnen ze over anderhalve maand de Champions League misschien niet. De beste wint niet altijd in het voetbal, daarom is het zo'n interessante en onvoorspelbare sport. Het zal voor mij niets veranderen aan de actuele status van Bayern.

Barça moet nu dringend op zoek naar een oplossing voor drie problemen. Eén, er is nood aan een ander type speler in de spits, om een wedstrijd open te breken. Twéé, er is nood aan een evenwichtiger kern, want naast een vijftiental absolute topspelers zijn er geen kwalitatieve wisselmogelijkheden voor Valdès, Dani Alves, Piqué, Xavi, Iniesta en Messi. Drie, het systeem-Barça heeft uitstekend gewerkt in het eerste decennium van deze éénentwintigste eeuw, maar nu is er nood aan bijsturing. Bijkomend probleem: als het door de FIFA opgelegde transferverbod overeind blijft, zal Barça die noodzakelijke versterkingen niet in huis kunnen halen en zal het nog wat moeten aan'modderen'. Tegen Valladolid, Getafe en Betis zal dat nog wel lukken, maar Europees steeds minder.

Bayern toont vandaag de weg. Misschien moeten de mensen die het voor het zeggen hebben in de Catalaanse hoofdstad maar eens op werkbezoek in de hoofdstad van Beieren. Een tolk hoeft niet, Pep spreekt de taal nog wel.  • Reacties(1)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post385