Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

N.M.B.S.

ReizenGeplaatst door Frank Van Laeken ma, december 10, 2012 18:04:59

Een doordeweekse koude maandag. Vanuit het dorp T. waar ik woon - en waar zowaar een treinhalte is - moet ik voor een lunchafspraak naar de omgeving van het Meiserplein, vlakbij de VRT, in Brussel. De eerste trein heeft vijf minuten vertraging. Geen probleem, want ik heb twaalf minuten om mijn verbinding te halen en mijn volgende trein staat normaal klaar op hetzelfde perron. Bij aankomst in de provinciestad H. is de vertraging opgelopen tot zeven minuten. Nog altijd niets aan de hand, ik stap rustig op de klaarstaande trein. Dat blijkt echter een andere trein te zijn dan diegene die ik verwachtte, met een heel andere bestemming. Dat valt me pas op wanneer we al meer dan vijf minuten voorbij de verwachte vertrektijd zijn en ik de controleur hierover aanspreek.

Wat is er gebeurd? Mijn trein - met excuses voor het possessieve woordgebruik - is afgeschaft. Informatie hierover vind je wel als je via de hoge trappen het perron verlaat en richting stationsgebouw stapt, maar niet op het perron zelf. Geen bord met een overzicht van de treinverbindingen, geen bord met informatie over de treinen op het perron. Zoek het zelf maar uit, beste reiziger. Het stationsgebouw in H. heeft een behoorlijke duit gekost, maar informatiebordjes waren helaas niet in de offerte opgenomen.

Ik neem dan maar een volgende trein, die, noblesse oblige, met twee minuten vertraging vertrekt én op de bestemming aankomt, wat al een heel succes is. Mijn lunchafspraak kan dus met een halfuur vertraging alsnog plaatsvinden.

De terugrit naar H. begint met een vertraging van een kwartier (op het perron van halte M. kun je tussen de piep-tuut-krak van de luidsprekers nog net "quinze minutes" en "retard" verstaan, de Nederlandstalige versie is helemaal onverstaanbaar, maar je bent op de duur al blij dat je iets van informatie krijgt).

Terug in H. is de vertraging opgelopen tot zeventien minuten, maar alweer heb ik geluk: op mijn volgende verbinding is het nog een klein halfuur wachten, net voldoende om nog een boodschap in de provinciestad te doen. Mijn laatste trein van de dag vertrekt vervolgens met twee minuten vertraging, die bij aankomst in T. al verdubbeld is.

Samengevat: vier, pardon: vijf!, treinen heb ik meegemaakt. In volgorde: vijf minuten vertraging, afgeschaft, twee minuten vertraging, vijftien minuten en twee minuten. Bij de NMBS wordt dat geïnterpreteerd als: drie stipte treinen, één trein met vertraging, één afgeschaft. Want: NMBS gebruikt pas de term 'vertraging' wanneer de trein minimaal vijf minuten later aankomt en/of vertrekt dan gepland. Daardoor kon de NMBS recent nog uitpakken met de trotse melding dat 83,1% van de treinen stipt op tijd is. Wat ben je als reiziger met dat gegeven wanneer je trein pakweg vier minuten vertraging heeft en je zes minuten hebt om je verbinding te halen op een perron aan de andere kant van het station?

Als de NMBS elke vertraging boven de minuut zou aanrekenen als "vertraging", zoals het eigenlijk hoort, dan zou die 83,1% ongetwijfeld zakken tot een eind beneden de 50 procent. Want er is werkelijk een gigantisch probleem met vertragingen en, bijgevolg, met de service die de Nationale Maatschappij voor Buurtspoorwegen aan haar reizigers biedt. Tot die service reken ik ook informatie ter plekke. Die is nagenoeg altijd veel te laat en onvoldoende, dikwijls zelfs onbestaande. Geen informatieborden, noch tijdsindicaties op de meeste perrons, krakkemikkige omroepinstallaties die dan nog nauwelijks worden benut en als ze dan al gebruikt worden onverstaanbaar gepruttel opleveren. Gevolg: boze reizigers die aan het begin of het einde van een werkdag wat extra stress meekrijgen, en die figuurlijk (en in de winter letterlijk) in de kou staan.

Terwijl je veel van de ergernissen zou kunnen wegwerken door snel en correct te informeren. Reizigers aanvaarden echt wel dat er een vertraging is omwille van een technisch defect, een ongeval of een zelfmoordpoging ergens op het traject, maar niet wanneer ze van niets weten. Dan voelen ze zich genegeerd en worden ze opstandig. Al valt dat laatste nog mee: het beperkt zich tot gevloek, gezeur en zure tweets.

Als regelmatige, maar gelukkig niet dagelijkse, reiziger eis ik van de NMBS (of die nu uit één, twee, drie of zevenentwintig departementen bestaat) dat ze mij een correcte dienstverlening voor een correct bedrag biedt. Wat krijg je nu: tariefverhogingen en afbouw van zogeheten niet-lucratieve verbindingen zonder dat er een betere service tegenover staat. Dan word je als treinreiziger dubbel genaaid.

Ik stel voor dat gedupeerde reizigers zich voortaan afreageren door hun ongenoegen ludiek, in koor en op de tonen van het refrein van 'Y.M.C.A.' van Village People uiten:

No fun to ride with the N.M.B.S.

No fun to ride with the N.M.B.S.

Trains are never on time, you don't know where they are

You just have to pay and shut up

Geloof me: er zal veel gezongen worden op de perrons. Wat zeg ik: er zal constant gezongen worden in onze stations. Die kakofonie zal dan weer sterk lijken op de chaos waarmee de NMBS vandaag geleid wordt. Zo blijft alles voor iedereen lekker herkenbaar.

Tenslotte stel ik voor om de jaren tachtig-slogan 'Met de trein zou u er al zijn' te actualiseren tot: 'Met de trein bent u er geweest'.

  • Reacties(0)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post38