Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Er zijn belangrijkere dingen dan voetbal

SportGeplaatst door Frank Van Laeken ma, maart 31, 2014 08:28:40

Ik hou van voetbal. Ik hou van het WK Voetbal. Ik hou van het hele ritueel dat hoort bij het voetbal kijken op tv, inclusief spanningsopbouw en cooling down. Maar ik ben nog een pak meer gehecht aan veel belangrijkere aardse zaken als wereldvrede, sociale gelijkheid, solidariteit en wederzijdse verdraagzaamheid. En dus ben ik gechoqueerd als ik lees dat er alweer een arbeider gestorven is op een werf in Brazilië, waar vanaf half juni tweeëndertig landen voor de hoogste voetbaleer zullen strijden.

Het is de zevende al. De man overleed bij werken aan het Novo Estádio do Corinthians in São Paulo, waar eerder al een deel van het dak instortte. Donderdag twaalf juni, dag van de openingswedstrijd, komt verraderlijk dichtbij, dus is het nu alle hens aan dek. Wees gerust, het stadion zal naar de buitenkant helemaal af zijn. State of the art. Koste wat kost. Of: ten koste van alles, zo u wil.

Dat laatste mag u letterlijk nemen. Zo'n internationaal sporttoernooi is een manier om prestige en respect te verwerven, vraag dat maar aan de Russische president Poetin die onlangs nog een duur privé-feestje mocht organiseren in Sotsji. De regel: het mag wat kosten. De gevolgen: het gaat altijd ten koste van sociale en economische ontwikkeling van het organiserende land en, vooral, zijn bevolking.

In Zuid-Afrika werden de havelozen vier jaar geleden tijdelijk opgesloten in hun townships, om de buitenlandse gasten de indruk te geven dat alles peis en vree was in het land van Mandela. In Brazilië gebeurt nu krek hetzelfde. De favela's worden opgekuist, gure elementen worden opgepakt en zes weken lang verbannen naar steden waar geen WK-wedstrijden gepland zijn. Het moet een volksfeest worden, maar dat volk is het voornaamste slachtoffer, alleen beseft het dat niet in alle gekte die bij zo'n evenement hoort.

In Qatar zijn ze al volop bezig met het bouwen van stadions voor het WK over acht jaar. Voetballen in de woestijn, letterlijk, want alles moet er nog gebeuren. Goedkope buitenlandse werkkrachten worden er geïmporteerd en sneuvelen er bij bosjes. Meer dan honderd doden op stadionwerven, inmiddels. In Rusland, waar het WK in 2018 zal plaatsvinden, zal het niet anders zijn op het vlak van uitbuiting.

Ik blijf bij mijn pleidooi om grote sporttoernooien afwisselend te laten doorgaan op twee continenten. Voor het WK Voetbal kunnen dat Europa en Zuid-Amerika zijn (liefst in landen die geen grote voetbalnaties zijn, zodat er geen opvallend thuisvoordeel is), voor de Olympische Spelen Azië en Noord-Amerika, eventueel ook Australië. Het 'arme' Afrika heeft andere prioriteiten dan peperdure sportfestiviteiten opzetten. De stadions zouden moeten gebouwd worden door de FIFA of het IOC, met een financiële bijdrage van alle lokale sportbonden, niet alleen door het organiserende land.

Als ik lees over menselijke drama's omwille van alles verblindend prestige, hou ik heel even niet meer van voetbal. Er zijn belangrijkere dingen in het leven. Als nu ook de internationale sportbobo's dat even zouden willen beseffen.  • Reacties(0)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post375