Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Het voetbal zal sociaal zijn of het zal niet zijn

SportGeplaatst door Frank Van Laeken za, december 08, 2012 16:43:37

Voetbal was deze week een belangrijk gespreksonderwerp en dit keer niet alleen bij de voetballiefhebbers. Eerst was er de gewelddadige dood van een Nederlandse grensrechter, daarna de Panorama-reportage over zwartgeld in het Belgische voetbal. Allerlei stemmen gingen op, niet altijd gaven ze blijk van veel zin voor nuance of kennis van zaken.

De voetbalbond en de Pro League waren er als de kippen bij om maatregelen aan te kondigen. Een zevenpuntenplan om de fraude aan te pakken, met onder meer een licentiesysteem voor derde en vierde klasse, en strengere fiscale controles in de hogere afdelingen. Een plan is maar iets waard wanneer het in daden wordt omgezet, maar positief is alleszins dat de voetbalbonzen zich niet verschuilen achter dooddoeners als ''t Is allemaal overdreven', 'Men laat alleen de negatieve kanten zien' of 'Met anonieme getuigen kunnen we niets aan.' Of de favoriete uitspraak van ex-bondsvoorzitter D'Hooghe: 'Wij zijn de grootste sociale beweging van het land.'

Met Steven Martens heeft de voetbalbond een manager aan de top die van aanpakken weet. Geen ontkenningen, geen doofpotoperatie, eerlijk toegeven dat je gechoqueerd bent en iets aan de wanpraktijken wil doen. Hopelijk krijgt hij voldoende steun. Ook Ronny Verhelst, die ik zelf heb leren kennen en appreciëren als een daadkrachtige en consequente man in onze gezamenlijke periode bij Telenet, zal als nieuwe topman van de Pro League niet nalaten om te proberen het zwarte circuit kort te sluiten.

Hoewel de getuigen nagenoeg onherkenbaar waren gemaakt, zijn de meeste clubs die wilden meespelen in het zwartgeld-spel vrijwel onmiddellijk na de uitzending geïdentificeerd. Vierdeklasser Excelsior Veldwezelt legt de boeken neer. 'De club, die ook genoemd werd in de Panorama-reportage,' schrijft de Sporza-website ten onrechte, want de club werd helemaal niet genoemd. Geen enkele van de betrokken clubs trouwens. Maar ze hebben zichzelf wel herkend. Bij RC Mechelen nam een financiële verantwoordelijke ontslag en in het geruchtencircuit wordt gemeld dat Beerschot de eersteklasser zou zijn die het niet zo nauw nam met wit en zwart, en dat Antwerp één van de tweedeklassers zou zijn, waar facturatie tot 80% in het zwart zou kunnen.

Maar terug naar de dood van die grensrechter in Almere. Ook daarover veel reacties, gissingen, "galspuwerij". Eén van de prominentste spuwers was Hans Vandeweghe, sportjournalist, columnist van De Standaard, maar ook voorzitter van de Vlaamse wielerbond. (Een mens vraagt zich af waarom Vlaanderen een aparte wielerbond vandoen heeft, maar dit geheel terzijde.)

Van Vandeweghe is bekend dat hij geen blad voor de mond neemt. Daarvoor apprecieer ik hem ook als collega die dieper durft graven dan wat er op het terrein gebeurt, het soort "slecht karakter" dat je veel te weinig vindt in de idolate sportjournalistiek. 'Voetbal is in de eerste plaats een foute uitlaatklep voor foute lui,' schrijft hij. Daar is een hele argumentatie aan voorafgegaan, maar het is die oneliner die blijft hangen.

Het zinnetje dat erop volgt is echter complete nonsens. 'Vergeet de community-werking, vergeet de mediatieke bezoeken aan klinieken en drugshuizen.' De columnist schuine streep wielervoorzitter gaat hier tegen hoge snelheid uit de bocht. Want voetbalclubs kunnen wél het verschil maken met hun community-werking. Op voorwaarde dat de verantwoordelijken vanuit de voetbalbond en de Pro League voldoende steun (blijven) krijgen en ze binnen hun clubs genoeg maneuvreerruimte genieten, ook financieel (en liefst niet in 't zwart).

Community-werking in de ons omringende voetballanden - Engeland op kop, maar ook in Duitsland, Nederland, Frankrijk en de Scandinavische landen - bewijst net dat je veel kunt bereiken door hoog in te zetten op de wisselwerking tussen de voetbalclub en de omringende leefgemeenschap. Indien goed uitgevoerd, zorgt de community manager ervoor dat er een betere buurtwerking komt, dat het clubbeleid wordt afgestemd op de noden (en angsten) van de buurtbewoners, dat de lokale jongeren actief kunnen zijn in en rond de club, en dat bestuur, spelers en supporters worden gesensibiliseerd om zich achter belangrijke maatschappelijke acties te scharen.

Als invloedrijke stemmen als die van Vandeweghe met één pennentrek het community-gebeuren met de grond gelijkmaken, dreigen ook aarzelende clubbestuurders straks een excuus te hebben gevonden om de community-werking af te bouwen. Voorzitters zijn meestal uit op het snelle gewin en zien de community manager eerder als een zeurpiet dan als een gewaardeerde medewerker, iemand die bovendien niet voor extra inkomsten zorgt (wit of zwart). Slechts een handvol Belgische clubs vindt "community" vandaag belangrijk, de rest hinkt maar wat achterna omdat er nu eenmaal subsidies aan vasthangen en omdat de lokale politieke wereld dit van hen eist.

Een goed uitgebouwde community-werking kan en zal ervoor zorgen dat breedmaatschappelijke problemen als racisme, kansarmoede, armoede tout court en zelfs seksisme worden aangepakt op clubniveau. Het zal jonge voetballertjes een geweten schoppen en volwassen spelers voor hun verantwoordelijkheid stellen. Het zal uitgeslotenen opnieuw opnemen in de lokale samenleving. En het zal iedereen de beginselen van fair play, op alle vlakken, meegeven. Om voormalig sp.a-voorzitter Steve Stevaert te parafraseren: het voetbal van de toekomst zal sociaal zijn of het zal niet zijn.

  • Reacties(0)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post37