Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Fan van Canvas!

Radio en TelevisieGeplaatst door Frank Van Laeken vr, mei 31, 2013 12:58:25

De zin die een door een goedkoop reclamebureau bedachte slogan had kunnen zijn flitste door mijn hoofd terwijl ik naar het eerste deel van de overigens excellente tweedelige documentaire over The Eagles zat te kijken: 'Wat is Canvas toch een fijne zender!'

Nu is het tweede tv-net van de Vlaamse openbare omroep altijd al mijn favoriete verblijfplaats op televisie geweest (naast BBC2 en Sporting Telenet), daar niet van. Maar waar het Canvas in het verleden mankeerde aan een bindmiddel tussen al die fijne programma's - een rechtlijnig uitzendschema, met name - heeft het huidige netmanagement dit gevonden. Eureka!, zal iemand geroepen hebben op de negende verdieping van dat spuuglelijke en verouderde gebouw aan de Reyerslaan. Of, beter nog, als we 't toch over een bindmiddel hebben: Maïzena!

Vroeger keek je naar Canvas voor een aantal uitstekende programma's, vandaag kijk je naar Canvas voor Canvas, dat simpelweg uitstekende programma's uitzendt. Dat is een wezenlijk verschil. Vroeger (en denk dan niet in termen van dertig of veertig jaar, maar een jaar of vijf terug in de tijd) was Canvas die zender die overmatig gefascineerd leek door de historisch uiteraard belangrijke figuur Adolf Hitler, vandaag is Canvas de zender die de betere historische documentaires programmeert, óók over Hitler. Vroeger moest je met behulp van een tv-gids, al dan niet ouderwets op papier gedrukt, je een weg proberen te banen in de veelheid aan programma's op Canvas, vandaag kan je risicoloos een hele avond kijken en je dat geen moment beklagen. Vroeger was je een meerwaardezoeker, omdat je een Canvas-profiel had volgens mensen die moeilijke studies hadden gedaan en die zomaar durfden bepalen wie je was en waar je van hield, vandaag hoef je niet langer te zoeken naar die meerwaarde omdat je je de hele tijd thuis voelt op die ene zender die je netjes op nummertje twee hebt gezet, zoals het hoort.

Een slimme programmering maakt van een losse verzameling tv-programma's een (h)echte zender. Nu weet je dat maandag een beetje een mannelijk profiel heeft (van mij mag die hele Top Gear, terloops gezegd, in een baan om de aarde geschoten worden, maar dat zal wel aan mij liggen; auto's zijn voor mij niet meer dan hulpmiddelen om je snel en behoorlijk veilig van A naar B te verplaatsen!). Op dinsdag, woensdag en donderdag komen de liefhebbers van de betere documentaires aan hun trekken. Panorama heeft opnieuw een eigen smoel gekregen, dat is mooi en zeer verdiend voor dit iconische reportagemagazine.

Vrijdag- en zaterdagavond zijn fictie-avonden, terwijl de liefhebbers van comedy en de betere muziek-docu zondagavond hun gading vinden. De eerste drie dagen van de week wordt de avond afgerond met de betere buitenlandse serie, op vrijdag en zaterdag staat er onveranderlijk een topfilm op het menu. Zondag is er de enige schandvlek, in de vorm van de 'Uitzendingen door Derden', of hoe heten die ondingen tegenwoordig? En de weekavonden worden op gang getrokken door Login en Terzake, programma's met een wisselende kwaliteit, maar dat heeft met onderwerpen en studiogasten te maken, niet met het concept op zich, en hoe dan ook zijn ze onmisbaar.

Als sportliefhebber stuur ik niet onmiddellijk een boze brief naar de mediaminister om aan te klagen dat al dat belastinggeld gaat naar een bende onnozelaars die zwaar gedopeerd doortrappen op een fiets of idioten die zich veel te veel laten betalen om een balletje af te pakken en vervolgens zo ver mogelijk weg te trappen. Sport hoort bij onze cultuur, het wordt tijd dat ook niet-sportliefhebbers dat accepteren. Het mag alleen nog wat ruimer bekeken worden, maar dat heeft dan weer met het gebrek aan sportcultuur te maken bij de mensen die wél van sport houden. En dus blijven we hangen bij folklore en snel rond-de-kerktoren fietsen.

Wanneer ik de aangekondigde zomerprogrammering bekijk dan zal het Springsteeniaanse spreekwoord '57 channels and nothin' on' de komende maanden ten huize-Van Laeken niet gebruikt worden. Een reeks over Koning Boudewijn, meer muziekmoois in Headliners, Tom Barman met zijn Shot on Location, een historische serie over maatschappelijke veranderingen in Vlaanderen, Michiel Vos die ons meetroont naar zijn My America, de briljante reeks The Newsroom van Aaron Sorkin (de bedenker en scenarioschrijver van The West Wing) die eerder al te zien was op PRIME, en nog veel meer. En niet te vergeten: sport. Véél sport.

Neen, deze jongen is tevreden met wat hem voorgeschoteld wordt op nummertje twee van zijn televisietoestel. 'Fan van Canvas!' Misschien moet ik toch maar mijn rekeningnummer bezorgen voor een alweer briljante reclameslogan.

  • Reacties(0)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post186