Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

A$ MON€¥¢O

SportGeplaatst door Frank Van Laeken wo, mei 29, 2013 13:27:54

'Als je een grote club wil zijn, heb je nu eenmaal basisinvesteringen nodig. Wees gerust, alles verloopt volgens de Franse en Europese regelgeving.' Dat zegt Filips Dhondt, de 50-jarige algemeen directeur van AS Monaco, vandaag in Het Nieuwsblad. De Association Sportive de Monaco Football Club was jarenlang het speeltje van wijlen Prins Rainier. De familie Grimaldi stak veel energie en centen in het prestigeproject van het prinsdom, net zoals het dat ook deed in het jaarlijkse Formule 1-circus dat het mondaine volkje één weekend in mei brutaal komt wakker schudden.

AS Monaco is sinds november 2011 in handen van een Russische miljardair, Dmitry Rybolovlev (nummer 119 op de miljardairslijst van Forbes, bijna 7,5 miljard euro waard), die twee maanden nadien Filips Dhondt aanstelde als zijn rechterhand. Dhondt heeft een rijkgevulde voetbal-cv: algemeen directeur van Cercle Brugge, stadionverantwoordelijke tijdens Euro 2000, negen jaar lang manager van Club Brugge, daarna een half jaar bij Zulte Waregem aan de slag, twee maanden bij het Hongaarse Újpest Dósza. Waar hij vroeger werkte met budgetten van zeven cijfers (bij Club uitzonderlijk acht), mag hij nu goochelen met honderden miljoen euro's. De azuurblauwe hemel is de limiet in Monte Carlo.

Na twee jaar Ligue 2 werd AS Monaco onlangs kampioen. Om in de Ligue 1 meteen een vliegende start te kunnen maken, trok de Monegaskische club tot nog toe al elf spelers aan: de Colombiaan James Rodriguez en de Portugees Joāo Moutinho werden voor een totaalsom van 61,6 miljoen euro weggeplukt bij FC Porto. Radamel Falcao, de Colombiaanse topspits van Atletico Madrid, komt voor de ronde som van 60 miljoen euro naar Monaco. Ricardo Carvalho, nog een Portugees, komt transfervrij over van Real Madrid. De zeven andere namen zijn minder opzienbarend, al kan je hen bezwaarlijk klein grut noemen.

Victor Valdes, de doelman van FC Barcelona, zou ook zijn koffers gereed hebben staan nu zijn contract op Camp Nou is afgelopen en een nieuwe overeenkomst niet in de maak is. Andere namen op het verlanglijstje van Rybolovlev en Dhondt: Carlos Tevez, Vincent Kompany, Wayne Rooney, Frank Lampard en nog een tiental anderen. De zakken van de Rus zijn veel dieper dan de Middellandse Zee die zich tegen het prinsdom aanschurkt.

***

Alles verloopt volgens de Franse en Europese regelgeving, meneer Dhondt? En wat dan met de Financial Fair Play, de op papier strenge regels die een werkgroep van de Europese voetbalbond UEFA onder impuls van Jean-Luc Dehaene moet opleggen tegen het einde van het seizoen 2013/2014 en die onder meer inhoudt dat clubs break even moeten draaien?

De harde cijfers bewijzen dat AS Monaco nooit break even kán draaien, in geen miljoen jaar. Tijdens het afgelopen seizoen, waarin de club kampioen werd in de Franse tweede klasse, kwamen er gemiddeld 5.104 toeschouwers naar de thuiswedstrijden in het Stade Louis II kijken, dat is pas het... dertiende gemiddelde onder de Ligue 2-clubs. Het hoogste aantal toeschouwers voor één match bedroeg 6.102. Er zijn zelfs drie Bélgische tweedeklassers die beter deden!

Het voorlopig laatste seizoen dat AS Monaco bij de Franse elite speelde, 2010/2011, lag het gemiddelde al niet veel hoger: 6.905. Even vergelijken: daarmee zit Monaco net iets boven Sporting Charleroi en net iets onder KV Kortrijk afgelopen seizoen. Voor zover wij weten hebben noch Charleroi, noch Kortrijk plannen om pakweg Sergio Agüero, Kakà of Iker Casillas naar Henegouwen of West-Vlaanderen te halen.

Het meest succesrijke seizoen uit de clubgeschiedenis, 2003/2004, waarin AS Monaco de finale van de Champions League bereikte en verloor van FC Porto, zaten er gemiddeld 10.394 fans op de tribunes. Met een capaciteit van 18.524 plaatsen weet je trouwens dadelijk dat break even niet eens in de buurt komt, wanneer je alleen al voor drie spelers meer dan 120 miljoen euro neertelt. En dan zijn er nog de lonen, die ongetwijfeld exuberant zijn. Waarom zou een wereldspits als Falcao anders de overstap maken van het prestigieuze Madrid naar het in de voetbalwereld pietluttige Monaco?

Subasic; Raggi, Wolf, Kagelmacher, Tzavellas; Coulibaly, Mendy; Dirar, Touré, Germain, Carrasco. Dat was de basiself van AS Monaco in het seizoen 2012/2013. Benieuwd hoeveel van die spelers vanaf augustus een speelkans zullen krijgen in het vernieuwde Monaco. Een gokje: nul. Wat heel jammer zou zijn voor getalenteerde voetballers als Gary Kagelmacher (ex-Beerschot) en Nabil Dirar (ex-Club Brugge). Ach ja, ze zullen huilen op weg naar de bank en dan kiezen voor een nieuw avontuur.

***

Neen, wat AS Monaco doet heeft even veel met Financial Fair Play te maken als Omega Diamonds met fiscale eerlijkheid. Dit is competitievervalsing, point final. Net als in de Premier League, waar een rijke Arabier en een rijke Rus het uitvechten tussen Manchester City en Chelsea (de onderlinge confrontatie wordt er niet voor niets smalend 'Cashico' genoemd!), zijn een rijke Arabier (PSG) en een rijke Rus (AS Monaco) de Franse competitie aan het misbruiken voor hun eigen eer en glorie. Als ze straks een andere hobby vinden of het succes te lang op zich laat wachten, zullen ze de clubs schaamteloos achterlaten in een bodemloze put. Het gejuich van de supporters zal dan zeer snel en wellicht definitief verstommen.

Hoog tijd dat de Franse regering, de Franse voetbalbond én de UEFA drastisch ingrijpen en bewijzen dat die hele Financial Fair Play meer is dan een schaamlapje voor machteloze politici en bobo's. De Italianen zeggen 'Monaco' tegen München. Neem een voorbeeld aan de topclub uit die Zuid-Duitse stad en bij uitbreiding aan de hele Bundesliga, waar de Rybolovlevs van deze wereld geen schijn van een kans maken met hun megalomane plannen en financiële almacht, omdat politiek en voetbalbond in Duitsland strenge regels hebben uitgevaardigd, die onder meer verbieden dat één persoon of bedrijf meer dan 49 procent van de aandelen van een club bezit.

In elk geval krijgt AS Monaco momenteel de wind van voren van de negentien andere Ligue 1-clubs die het niet pikken dat in het belastingparadijs Monaco topvoetballers neerstrijken en waanzinnige bruto=netto-salarissen ontvangen, terwijl zij gebonden zijn aan het strenge Franse fiscale regime. Ter compensatie eisten die clubs 200 miljoen euro van Monaco. Rybolovlev liep boos weg van de onderhandelingstafel en de vraag is of de andere clubs nu de onvermijdelijke volgende stap durven zetten: naar de rechter stappen om te eisen dat AS Monaco niet mag deelnemen aan de competitie.

Rybolovlev laat het intussen niet aan zijn hart komen. De reden waarom hij vooral in het buitenland spelers wegplukt, zou wel eens kunnen te maken hebben met de houding van de concurrenten. Niet alleen worden die fiscaal benadeeld, ze mislopen nu ook hoge transfersommen voor hun spelers, omdat Monaco elders gaat shoppen.

Voetbal is een veel te mooie sport om over te leveren aan miljardairs, charlatans en praatjesmakers.

  • Reacties(0)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post184