Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Willempie

SamenlevingGeplaatst door Frank Van Laeken di, april 30, 2013 13:22:53

Nou, ik heb niet gekeken, neen. Ben je een haartje betoeterd? Wat kan mij die hele teringkroning schelen, man! Willempie hoor je overal. En al dat hossen in dat allesbehalve vurrukkelijke oranje. Heel Nederland ziet er op Koninginnedag uit alsof het is overgenomen door de Hare Krishna-beweging. Kan er iemand, svp, een eind maken aan deze pokkenherrie?

***

Neen, ik ben niet echt kwaad, hoor. Als Vlaming heb je namelijk nog een keuze: je kunt niet kijken naar het hele gedoe en pas vanavond live inpluggen bij de start van de eerste helft van Real Madrid - Borussia Dortmund. Als Nederlander heb je die keuze niet. Je ziet de gekte al een hele week voor je: bij de Albert Heijn, in de kroeg, in de coffeeshop, op tv. Vluchten kon niet meer, ze zouden niet weten waar naartoe. Hoe ver moest je gaan?

Maandagavond opende mijn Journaal met tien minuten voorbeschouwing op de kroning van Willem Alexander tot eerste mannelijke vorst sinds 1890. In Terzake werd er even live ingepikt in de afscheidsrede van Beatrix, die sinds deze ochtend opnieuw als prinses door het leven gaat. (In Nederland is het begrip 'demotie' al doorgedrongen, hier creëren we koningen en koninginnen totterdood, ook al is hun rol uitgespeeld en beperken ze zich tot potverteren.) Ik had er meteen al genoeg van en heb me even afgezonderd van de media.

Een monarchie is ondemocratisch. Punt. Een koning (m/v) wordt niet verkozen. Zijn opvolger (m/v) evenmin. De dotatie is buitensporig, als je dat verhoudt tot de werkelijke prestaties die zo'n vorst (m/v) levert voor het land. 'Prins Filip opent deuren in het buitenland,' lees je dan wel eens. Ach, een sleutel doet dat ook en die kost een pak minder, doet geen domme uitspraken en kan je tot in het oneindige dupliceren.

Het instituut koningshuis is een aanfluiting van elk democratisch rechtsbeginsel. Afschaffen, die handel. Zij het dat ik, als democratische republikein, ook wel aanneem dat Koning Albert II momenteel nog door meer dan de helft van de bevolking wordt geaccepteerd en dat ik mij daar node bij neerleg (al zou een referendum misschien geen slecht idee zijn, je weet maar nooit...).

Hevige flaminganten zijn tegen de Von Saksen-Coburgs en willen zo snel mogelijk een republiek Vlaanderen installeren. O ironie, op 12 maart 1950 gaf de uitslag van een volksraadpleging net aan dat de Vlamingen vóór de terugkeer van Leopold III stemden en de Walen tegen, en de vorst uiteindelijk dank zij 57,68 procent pro-stemmen mocht terugkeren naar Laken. O ironie (bis), vandaag wordt de koning vooral door de Walen gezien als het bindmiddel dat het land bij elkaar houdt. Koning Maïzena.

Ik heb een flard van het tv-interview met Willem Alexander en zijn gemalin Máxima gezien. Los van het artificiële karakter - niets gebeurt spontaan in dat wereldje! - viel wel onmiddellijk op dat dit een welbespraakt koppel is. Wat een verschil met onze kroonprins, die 'Het is een vrouwtje!' rondbazuinde wanneer zijn eerste dochter werd geboren, en met zijn eega Mathilde d'Udekem d'Acoz, die in veertig jaar mensenleven slechts gebrekkig Nederlands leerde spreken, terwijl de Argentijnse Máxima dat na minder dan veertien jaar bijna accentloos onder de bevallige knieën heeft.

***

Oranje Boven? Ben je gek? Als het er echt om gaat, halen wij - domme Belgen - het altijd weer van die 'Ollanders. Herinner u 1974. Nederland veroverde met totaalvoetbal de wereld op het wereldkampioenschap voetbal in West-Duitsland, maar ze hadden daar niet mogen staan. In de beslissende kwalificatiewedstrijd in Amsterdam, een half jaar voordien, werd een zuiver doelpunt van Jan Verheyen in de allerlaatste minuten ten onrechte afgekeurd wegens buitenspel. België had in München moeten staan, om dan na honderdtwintig minuten afbraakvoetbal te winnen met de strafschoppen. Het voetbal zou er helemaal anders uit gezien hebben!

In november 1985 won België opnieuw en dit keer werd de zege ook gevalideerd. Twee barragewedstrijden moesten toen uitwijzen wie er van de lage landen naar de Mundial in Mexico mocht. 1-0 in Brussel en 2-1 in Rotterdam, door een ultiem doelpunt van Georges 'Ik-weet-zelfs-niet-wie-het-is-maar-we-zijn-alweer-op-weg-naar-Mexico' Grün. Bondscoach Beenhakker die eenzaam door de ellendig lange spelerstunnel van de Kuip liep, dat beeld stond toen symbool voor miljoenen dieptreurige noorderburen.

Of neem het WK van 1994. 'Dat is 'm, dat is 'm!'. En dat was 'm, inderdaad. Philippe Albert scoorde het enige doelpunt in Orlando. Dat de Belgen daarna met hun hoofd in Disney World zaten en verloren van de Saudi's en de Duitsers, ach, een detail. De derby der lage landen hadden we toch maar mooi gewonnen.

U wil meer? De Coupe du Monde van 1998. Nul-nul. Volgens de pers een 'draak van een wedstrijd', maar in werkelijkheid een subliem tactisch steekspel, met de vernuftige grootmeester Georges Leekens aan het roer. Stelde de trage Crasson op tegen de aalvlugge Overmars, gaf de Nederlanders daardoor twintig minuten lang de indruk dat het een makkie zou worden en greep dan in door Deflandre in de plaats van Crasson te posteren. Meesterlijk! Geniaal!! Het werk was voor negentig procent af!!! Voor de resterende tien procent zorgde de sluwe Lorenzo Staelens, die Patrick Kluivert zodanig provoceerde dat die uit de bocht ging (wat wel vaker gebeurde!) en zich een rode kaart op de hals haalde. Helden.

Sindsdien ontlopen de Nederlanders ons op EK's en WK's (of is er mij iets ontgaan?). Laf is het. Wij zijn superieur. Geen twijfel mogelijk! En voorlopig is onze koning sympathieker dan die van hen. Dus hou Filip nog even in de coulissen, jongens. Vluchten kan bij ons nog net. Maar niet lang meer. Wat er ook gebeurt: Willempie zal er in het koninkrijk België zeker niet gezongen worden. Eerder Ta-ta-ta, Tingelingeling of 'k Heb hele grote bloemkole. O, wat zijn ze groot!

  • Reacties(0)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post160