Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Westerschot

SportGeplaatst door Frank Van Laeken ma, april 29, 2013 12:44:07

'Ze zijn zo braaf, meneer'. Sta me toe de protestactie van de Beerschotsupporters aan de poorten van het Olympisch Stadion van afgelopen weekend te typeren met een parafrase van Ze zijn zo lief, meneer, de titel van het boek dat Chris De Stoop twintig jaar geleden schreef over de internationale vrouwenhandel. 'Ego's opzij, Beerschot dat zijn wij' schreeuwde het spandoek aan de ingangspoort, maar zo schreeuwerig de leuze, zo stil en bijna ingetogen het gedrag van enkele honderden aanwezigen.

De paarswitte fans zijn radeloos en boos. Na de sportieve degradatie van het weekend voordien, kijken ze nu bang naar de uitkomst van de procedure voor het Belgisch Arbitragehof voor de Sport, BAS. Maar naarmate de uren van de 24-uursactie wegtikten, verdween ook de hoop op een ultieme oplossing. Toch bleef de sfeer kalm, gelaten zelfs. De voorzitter werd voor de camera nog altijd 'meneer Vanoppen' genoemd en de semi-revolutionaire kreten van tweeëneenhalf jaar geleden, toen Jos Verhaegen en zijn medestanders werden weggehoond, bleven dit keer achterwege. Moegetergd, hulpeloos, alle vertrouwen in een goede afloop verloren: het leven is hard als je dezer dagen paars bloed door je aderen hebt stromen. Ofwel zie je dat je club verdwijnt uit eerste klasse (en straks misschien nog veel erger), ofwel moet je de sarcastische opmerkingen over een zoveelste gemiste strafschop aanhoren.

'Wij (de voorzitter en het complete management) blijven gedreven verder werken aan een oplossing die de echte redding van Beerschot probeert mogelijk te maken, maar wensen niet in te gaan op valse en meestal malafide geruchten,' stond er zaterdag nog te lezen op de website van de club. Anderhalf etmaal later werd dat in de pers 'Patrick Vanoppen geeft strijd op' en 'Vanoppen ziet geen oplossingen meer'.

Het Nieuwsblad pakte in haar maandageditie uit met een nieuwe en totaal onverwachte piste: een fusie van Beerschot AC met eersteklasser Lokeren of tweedeklasser Westerlo. Ook de naam van toekomstig eersteklasser KV Oostende viel ergens. Op het eerste gezicht klinkt dit als een absurde mogelijkheid. De afstand Antwerpen-Lokeren bedraagt 37 kilometer, Antwerpen en Westerlo liggen 52 km van elkaar verwijderd en om van Antwerpen naar Oostende te rijden moet je 120 km overbruggen. Naar Belgische normen lijkt dit scenario not done.

In landen waar sport veel meer business is en economische maatstaven minstens even zwaar wegen als sportieve draait men daar de hand echter niet voor om. Twee voorbeelden uit de NBA, de Amerikaanse profbasketbalcompetitie. Daar verhuisden de Hornets een aantal jaar geleden van Charlotte, North Carolina, naar New Orleans, Louisiana, een afstand van... 1.147 kilometer. Nog straffer: de Grizzlies trokken van Vancouver (Canada) naar Memphis, Tennessee, 3.106 kilometer zuidelijker gelegen. 'Relocatie' is ginds een aanvaardbaar gegeven als dit een noodlijdende club een financieel en sportief gezondere toekomst kan garanderen.

In ons land is het fenomeen van relocatie beperkt tot een kilometer of tien, met uitzondering van Moeskroen-Péruwelz, waar de afstand in vogelvlucht 37 kilometer bedraagt. Wat een eventuele fusie extra vreemd doet lijken, is dat Oostende in de provincie West-Vlaanderen ligt, Lokeren in Oost-Vlaanderen en Westerlo weliswaar eveneens in de provincie Antwerpen, maar dan in de 'stille' Kempen. Qua mentaliteit is dat een hemelsbreed verschil, véél groter alleszins dan toen begin 1999 Germinal Ekeren, uit de polder ten noorden van Antwerpen, en Beerschot VAC, ten zuiden van het stadscentrum, fuseerden. En zie waar dat eindigde!

Als Lokeren, Westerlo en Oostende al met het op sterven na dood zijnde Beerschot AC zouden willen samengaan, dan heeft dat uiteraard te maken met hun eigen penibele financiële situatie én het onmiskenbare feit dat zo'n fusieclub op het Kiel meer slaagkansen zou hebben dan alleen tegen de bierkaai (en de vele schulden) te blijven vechten in de eigen stad of gemeente. Net zoals Germinal veertien jaar geleden alleen maar kon overleven door een oplossing te zoeken buiten het eigen Veltwijckpark, waar men om milieuredenen niet meer mocht uitbreiden en daardoor een licentie voor eerste klasse dreigde mis te lopen, zoeken de genoemde clubs een oplossing om hun eigen, kleine, supportersschare aan te vullen met die van een club met veel meer traditie, maar met nog veel grotere zorgen.

Zo'n fusie zou neerkomen op een zwaktebod, een ultieme reddingspoging, het grijpen van een strohalm, de blinde die in zee gaat met de lamme. Aan de ene kant een club die alles heeft om te slagen maar daar door wanbeleid maar niet in lukt, aan de andere kant clubs die beseffen dat ze met hun geringe achterban een beperkte houdbaarheidsdatum hebben als profclub.

Voorwaarde van een eventuele fusie zal hoe dan ook zijn dat Beerschot in vereffening moet gaan, want wie wil nu van bij het begin 17 miljoen euro schuldenlast torsen? Maar wat gebeurt er dan met de 300-plus schuldeisers van Beerschot AC? Blijven die in de kou staan? In 1999 bleef de schuldenberg 'beperkt' tot zo'n 2,5 miljoen euro, waarvan 550.000 euro aan de voetbalbond. Vandaag spreken we over een veelvoud van dat bedrag, schulden die werden opgebouwd in de jongste tien jaar, vanaf het moment dat de samenwerking tussen Germinal Beerschot en Ajax Amsterdam abrupt werd beëindigd.

Zal ik alvast aan de idee wennen dat Beerschot binnenkort Westerschot zal heten? Beerlo? Beerkeren? Lokschot? Beerstende? Of Oostschot, misschien? 'Ego's opzij, Oostschot dat zijn wij'? Het bekt niet echt lekker.

  • Reacties(0)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post159