Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Ploeg van 't Stad

SportGeplaatst door Frank Van Laeken za, april 27, 2013 10:36:10

Als het slecht gaat met het Antwerpse voetbal, kan je er donder op zeggen dat er weer allerlei zelfverklaarde deskundigen van onder hun steen komen gekropen om hun mening te geven over de toekomst van datzelfde Antwerpse voetbal. En omdat het wel eens vaker slecht gaat met dat Antwerpse voetbal, lijkt het wel alsof sommige van die betweterige figuren de jongste decennia niet uit de media weg te slaan zijn.

Uiteraard is de degradatie van Beerschot en de daaraan gekoppelde onrustwekkende verdwijning van Antwerpse ploegen uit de hoogste afdeling van ons vaderlandse voetbal, voor het eerst sinds 1895!, opnieuw aanleiding tot ontelbare opinies, meningen, columns, eisen, voorstellen en andere soms goedbedoelde, maar vaak ook vanuit een dubbele agenda vertrekkende ideeën.

'Er moet een fusie komen', is de mantra in deze zeventiende week van het ongezegende jaar tweeduizenddertien. Zeg dat Jos Verhaegen, Patrick Janssens, Gène Bervoets en nog wat voetvolk het gezegd hebben. Zeg dat ook externe waarnemer Stef Wijnants het gezegd heeft. Stef wil ik dat nog vergeven: hij vult zijn dagen met voetbal, is een échte voetbalkenner, maar als Truienaar heeft ie weinig voeling met de situatie in Antwerpen. Janssens is gewezen burgemeester, Bervoets is de acteur die hem indien nodig een schouder aanreikt om op te huilen. Beiden zijn 'ratten', met die nuance dat Bervoets alleen op het Kiel te zien was wanneer het goed ging met de club en er gratis VIP-tickets voor hem klaarlagen. Janssens is er op 't Schoon Verdiep niet in geslaagd de besturen van beide 'grote' clubs te verzoenen en hen achter het project van het gemeenschappelijke stadion te scharen. Dat is frustrerend en dat zit duidelijk heel diep. Begrijpelijk. Minder begrijpelijk is dat je dan onmiddellijk naar de idee van een fusie grijpt als een soort ultieme strohalm.

Jos Verhaegen is de man die veertien jaar geleden 'zijn' Germinal Ekeren moest redden, toen de club dreigde haar licentie kwijt te spelen omdat het haar stadion in het Veltwijckpark om milieuredenen niet mocht uitbreiden om aan de normen van de voetbalbond te voldoen. Samen met René Snelders, de partner van Verhaegen in het bouwbedrijf Versnel, zocht en vond hij een oplossing bij het toen al noodlijdende Beerschot VAC, dat in het Olympisch Stadion verkommerde in derde klasse. Een fusie leek de meest geschikte oplossing en zo ontstond begin 1999 Germinal Beerschot Antwerpen. Redde Jos Verhaegen Beerschot? Ja. Redde Jos Verhaegen echter in de eerste plaats vooral Germinal? Ook ja.

En diezelfde Verhaegen zegt nu dat hij triest is (begrijpelijk), dat zijn opvolger Patrick Vanoppen het verknoeid heeft (terecht) en dat hij dit scenario twintig jaar geleden al had voorspeld (euh, pardon?). Geen enkele journalist die dan de vraag stelt: WAAROM HEEFT U ER DAN DESTIJDS NIETS AAN GEDAAN, MENEER VERHAEGEN? Ach, neen, hoefde niet, die sympathieke meneer Verhaegen had genoeg fijne quotes gegeven voor een stukje dat nog wel even zou nazinderen, en weg was de reporter.

***

Tussentijdse opdracht voor mezelf: verzin tien vragen waarop het antwoord volmondig 'Ja' is.

Is dit een trieste situatie?

Is dit een blamage voor de grootste stad van Vlaanderen?

Is het debacle van Beerschot, maar ook dat van Antwerp (al negen jaar in tweede klasse!), een gevolg van wanbeleid bij beide clubs?

Is dit een typisch Antwerps fenomeen: een grote mond gekoppeld aan grootheidswaanzin, maar in de praktijk weinig resultaat?

Is een eersteklasser wel leefbaar in Antwerpen?

Zijn, eventueel, zelfs twéé eersteklassers economisch en sportief leefbaar in Antwerpen?

Kan de politiek een ondersteunende rol spelen bij de heropstanding?

Moeten beide clubs nu zo snel mogelijk in handen komen van mensen met voetbalverstand, centen, zakelijk inzicht en het nodige geduld?

Vinden ze dit scenario op de voetbalbond en in de Pro League stiekem toch wel fijn, die grote lawaaimakers uit Antwerpen die voor een tijdje verdwijnen bij de elite en nu wel een toontje lager zullen moeten zingen?

Moeten de bestuurders zich bescheidener opstellen en niet te pas en te onpas de schuld leggen bij de stad, de bond, de pers, de sponsors en nog een resem andere externe factoren?

Is een fusie van Antwerp en Beerschot dan misschien de oplossing? Excuseer, dit is al vraag elf. Mijn antwoord hierop is, al even volmondig, 'Neen!'. En ik ben er ook niet van overtuigd dat een gemeenschappelijk stadion deze hopeloze toestand had kunnen voorkomen.

***

'Maak één Antwerpse club en we zijn binnen vijf jaar top,' orakelt Jos Verhaegen nog in één van die interviews van de jongste dagen. Antwerpse branie, ik hou ervan, maar soms klinkt het bijzonder hol en pathetisch. Zoals nu. Wat Verhaegen en andere kenners tegenwoordig vergeten is dat je van twee slecht geleide clubs niet zomaar één topclub maakt. De kans dat je uitkomt bij één héél slecht geleide club is veel logischer. Want wie moet die club gaan leiden? Uiteraard niemand van de huidige bestuurders, maar wie dient er zich als 'externe maagd' met voldoende kennis van voetbal, stad en club aan om zo'n project op te starten en in goede banen te leiden?

Bovendien: de supporters van zowel Antwerp als Beerschot hebben al duidelijk laten verstaan dat ze geen fusie willen. Je mag dat vals sentiment noemen en machistische borstklopperij, maar dit zijn twee traditieclubs die onwaarschijnlijk ver uit elkaar staan. Er wordt dan altijd opnieuw vergeleken met de zeer geslaagde fusie in Genk, maar men vergeet er telkens bij te vermelden dat het in Limburg over veel minder supporters ging, met veel minder traditie (noch Winterslag, noch Waterschei zijn ooit landskampioen geworden, om maar iets te zeggen) en veel minder animositeit. Idem dito in Lokeren, Molenbeek, Oostende, Moeskroen, Beveren en noem maar op.

Hoe vreemd het ook moge klinken, maar in Antwerpen heeft men een mogelijke fusie tussen Beerschot en Antwerp altijd gezien als het samenbrengen van twee evenwaardige partners, terwijl Antwerp volgend seizoen tien jaar verblijf in tweede klasse mag 'vieren'. En nu de paarswitte aartsvijand één of misschien wel twee afdelingen zal zakken, krijg je misschien wel weer evenwaardigheid tussen beide clubs in die zin dat ze op hetzelfde niveau actief zullen zijn, maar het is een vorm van evenwaardigheid die gelijk staat met waardeloosheid.

Een voetbalfusie zal in Antwerpen leiden tot illusie, ruzie en desillusie, in die volgorde. In het beste geval zal je eerst een ietwat positief gevoel creëren rond een nieuwe club (illusie), maar binnen de kortste keren leidt dit tot fricties binnen bestuur en achterban (ruzie) en het gevolg zal zijn dat je weer terug bij af staat (desillusie). Er is geen enkele garantie dat je zo een succesvolle voetbalclub creëert. Geen enkele!

Het enige wat beide Antwerpse clubs kan redden is een (aparte) overname door kapitaalkrachtige zakenlui die zich omringen met mensen met voetbalverstand (liefst ex-spelers) en bekwame managers, die de supporters betrekken bij het beleid en hen ruime inspraak garanderen, en die visie aan geduld koppelen met als doel om ooit minstens één topclub in Antwerpen uit te bouwen. Het Duitse model moet daarbij als voorbeeld dienen: financieel gezonde clubs, met een belangrijke inbreng van de supporters en waarvan geen enkele persoon of vennootschap meer dan 49 procent van de aandelen in handen mag hebben.

Laat de Jos Verhaegens en de Patrick Vanoppens daar alstublieft heel ver van weg blijven. En steek ook even die bouwplannen voor dat fetisjdossier van een gemeenschappelijke stadion achteraan de onderste lade van het bureau van de schepen van Sport. Meer comfort zal voor meer toeschouwers zorgen, dat klopt, maar eerst moet er ook iets te zien zijn: goed voetbal, in eerste klasse. Begin daar maar al mee!

***

Stel dat Beerschot alsnog een licentie weet te verwerven, dan komt het vanaf augustus in dezelfde reeks uit als Antwerp en krijgen we opnieuw een voetbalderby in de grootste stad van Vlaanderen. Los van het feit dat de veiligheidsdiensten nu al zenuwachtig worden van het idee alleen al, zal dan weer de discussie oprakelen wie de Ploeg van 't Stad is.

Ik heb het voor de aardigheid eens uitgezocht en er bestaat geen sluitend antwoord op die overigens op dit ogenblik volstrekt overbodige vraag. Als je hebt over traditie en regelmaat door de jaren heen, dan is Antwerp de beste van de twee. Als je alle punten van alle jaargangen dat Antwerp in eerste klasse speelde, optelt, staat Antwerp ruim vóór Beerschot, zelfs wanneer je de resultaten van Germinal Ekeren, Germinal Beerschot en Beerschot AC erbij zou tellen. Ook Europees deed Antwerp het een pak beter.

Als je het aantal landstitels als maatstaf neemt, is Beerschot de beste. Zeven titels voor paarswit tegenover vier voor roodwit (waarvan dan nog één tijdens de Tweede Wereldoorlog, niet echt een periode waarin de competitie een regelmatig verloop kende). Elk twee bekers, tenzij je er die van 2005 van Germinal Beerschot nog zou aan toevoegen. Op het vlak van eremetaal is Beerschot met voorsprong primus.

Maar ach, vergeet die symbolische strijd om een virtuele eretitel. Als je niet op het hoogste niveau acteert, moet je niet uitpakken met de leuze 'Waai zaain de Ploeg van 't Stad!'. Een stad die al zesenvijftig jaar wacht op een nieuwe landstitel heeft geen reden tot stoefen. En ze zal dat nog een tijdje niet hebben. Tenminste nog twee jaar, zei de optimist. Dat is dood-doodjammer!

  • Reacties(2)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post158