Maandans

Maandans

It's a marvelous night for a moondance!

Meningen over actuele gebeurtenissen. Of oude teksten "revisited". Startend vanuit een persoonlijke nood om gehoord/gelezen te worden. Een beetje pretentieus, misschien, in de hoop zo een discussie aan te zwengelen. Of toch op zijn minst tot nadenken te stemmen. Leuk tijdverdrijf mag ook, natuurlijk. O ja, de naam "Maandans" is de letterlijke vertaling van "Moondance", een management-boekingkantoor voor jonge Belgische rockbands dat ik eind jaren tachtig had, maar vooral: een heerlijk swingend nummer van een toen nog piepjonge Van Morrison, één van mijn favoriete artiesten. Kom ook eens langs op Twitter: @FrankVanLaeken of op mijn website: www.frankvanlaeken.eu

Més que fútbol

SportGeplaatst door Frank Van Laeken wo, april 10, 2013 13:05:03

'Verras uw vriendin met een avondje Barcelona'. Dat is de reclameslogan waarmee 2BE poogt om vanavond zoveel mogelijk kijkers te lokken naar de Champions League-wedstrijd tussen FC Barcelona, zeg maar: Barça, en Paris Saint-Germain, zeg maar: PSG. Ook vrouwen dus, die volgens de redenering van de zender normaal niet naar het voetbal kijken en hun vent veel liever zouden verplichten om op Voor hetzelfde geld of zo af te stemmen. (Terloops: zou er iemand zo naïef zijn om bij het lezen van die advertentie te denken dat 2BE een échte reis naar Barcelona aanbiedt?)

Ik vind dit een domme advertentie en wel hierom. Eén: het is seksistisch, alsof vrouwen per definitie niet van voetbal kunnen houden. Twéé: het is naïef, want je gaat iemand die niet van voetbal houdt, niet overhalen om te kijken omdat er een pittige oneliner aan voorafgaat, waar enkele slimme jongens van een overbetaald reclamebureau ongetwijfeld van denken dat ie geniaal is. Drie: het is ontoereikend, omdat Barça niet de geschikte ploeg is om als net-niet-voetballiefhebber overstag te gaan.

Ho, zult u roepen, maar de blaugrana spelen toch zowat het mooiste voetbal op aarde? Inderdaad, maar net daarom is het niet geschikt om mensen die amper weten dat er zoiets bestaat als een buitenspelregel - laat staan wat die inhoudt - te overtuigen om voortaan mee op de bank te gaan zitten als het Champions League-avond is. Nieuwe voetbalfans lok je met ouderwets kick 'n' rush, waarbij er veel actie is, ballen die heen en weer vliegen, luchtduels, elleboogstoten, vele voorzetten, publiek dat wild te keer gaat op de tribunes.

Vergelijk het met kunst. Als je iemand wil warm maken voor moderne kunst, dan confronteer je hem of haar niet onmiddellijk met Jackson Pollock, Mark Rothko of Joseph Beuys. Neen, je doorloopt eerst een parcours dat je langs Monet, Picasso, Dalí en Magritte voert. Actie! Iemand die voor het eerst naar atletiek kijkt, zal oneindig veel meer genieten van de 100 meter bij de mannen, dan van de marathon, om over het hamerslingeren nog maar te zwijgen. Wielrennen is pas leuk voor de gelegenheidskijker als er wordt gevallen en gevloekt en lek gereden op een kilometer van de streep. Confronteer een wielerleek met de krachttoeren van Fabian Cancellara en de reactie zal meer dan waarschijnlijk zijn: 'Hoe saai!'

***

Ik verras mijn vrouw niet met een avondje Barcelona. Ze mag meekijken, daar niet van, maar ik kan net zo goed op mijn eentje genieten van het beste clubvoetbal aller tijden. Ik aarzel niet om het einde van de vorige zin te herhalen, inclusief uitroepteken dit keer: 'Het beste clubvoetbal aller tijden!'. Zoals iemand onlangs schreef: Barça is de wiskundige perfectie binnen een groene rechthoek. Bestudeerde driehoekjes die op improvisatie lijken, maar het gevolg zijn van oneindig vele uren trainen. Het is geen toeval dat de dragende spelers van Barça jarenlang hebben rondgelopen in La Masía, het opleidingscentrum van de Catalaanse grootmacht, die meer dan terecht de slogan 'Més que un club' koestert.

Barça speelt het soort voetbal waar ik altijd van heb gehouden. Dominant, technisch sterk, positief, productief, een tikkeltje arrogant ook. Vertrekkend vanuit de eigen sterkte. In deze duistere tijden waarin 'omschakelingsvoetbal' de toverformule van cynische alchemisten als José Mourinho, Rafa Benitez en, sinds een jaar of tien, Sir Alex Ferguson is geworden - een moderne versie van Helenio Herrera's catenaccio, waarbij je vertrekt vanuit een negatieve, defensieve organisatie en vervolgens probeert te profiteren van de fouten van de tegenstander -, is Barça een zeldzaam lichtpunt.

En laat me meteen nog maar een knuppel in het hoenderhok smijten: Lionel Messi is voor mij zonder enige twijfel de beste voetballer aller tijden. (Waarop de fans van Pelé en Diego Maradona naar goede gewoonte uit hun krammen schieten...) Neen, de 1m60 kleine 'vlo' heeft nog geen wereldbeker gewonnen (en al zeker geen drie, zoals Pelé), maar hij heeft andere prestaties geleverd die uniek zijn. Zullen we het inderdaad even over erelijsten hebben?

Pelé: zes titels met Santos in Brazilië, twee eindzeges in de Copa Libertadores (de Zuid-Amerikaanse tegenhanger van de Champions League), twee keer de Intercontinentale beker (het huidige WK voor clubs), drie wereldtitels met Brazilië (al speelde hij in 1962 niet de finale omwille van een blessure), vele malen topschutter in de Braziliaanse competitie, in 1999 door het Internationaal Olympisch Comité uitgeroepen tot atleet van de twintigste eeuw.

Maradona: twee titels met Napoli in Italië, één titel met Boca Juniors in Argentinië, één Coppa Italia met Napoli, één Copa del Rey met Barcelona, één UEFA Cup, één wereldbeker en één finale met Argentinië, één keer topschutter in de Serie A, één Gouden Bal als beste voetballer van het jaar en twee bekroningen van France Football (die trofeeën werden in de jaren tachtig nog apart uitgereikt).

Messi: vijf titels met Barcelona in Spanje (en een zesde op komst), twee keer Copa del Rey, twee keer Champions League (hij speelde als 19-jarige ook mee in de campagne 2005/2006, maar was niet geselecteerd voor de finale, maar ja, zelfs Xavi en Iniesta zaten toen op de bank...), twee keer het WK voor clubs, één Olympische titel met Argentinië, twee keer topschutter in de Primera División, vier opeenvolgende Gouden Ballen als beste voetballer ter wereld. En hij is nog altijd maar 25.

Bovendien is Lionel Messi een aardige jongen, zonder kapsones, al heeft ie nu wel een tattoo met de naam van zijn zoontje Thiago en twee babyhandjes op zijn linkerkuit en een afbeelding van zijn vriendin op zijn linkerschouderblad staan. Maar je hoort over hem geen wilde discotheekverhalen, geruchten over ongeremd drugsgebruik of berichten over het in beschonken toestand in elkaar rammen van een toevallige voorbijganger die naar zijn zin iets te veel in de weg liep. Messi: kleine man, grote voetballer, bescheiden mens.

***

Als de logica gerespecteerd wordt, zullen FC Barcelona en Bayern München vanavond de reeds voor de halve finales gekwalificeerde teams Real Madrid en Borussia Dortmund vergezellen in de trommel voor de loting. En dan is het maar hopen dat we geen Spaanse en Duitse duels krijgen.

Ik hoop op Barça-Borussia en Real-Bayern. Niet om de reden die u misschien denkt: ik wil geen Clásico op Wembley op 25 mei. Mijn droomfinale is die tussen de twee sterkste teams van Europa van dit ogenblik, twee clubs die traditie hebben, pracht en praal uitstralen, en dominant voetbal spelen: Barcelona en Bayern. En dat de beste dan moge winnen!

  • Reacties(1)//maandans.frankvanlaeken.eu/#post142